BiH
4

Lagumdžija: Aktivna uključenost BiH protiv IDIL-a je logičan naredni korak

Anadolija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerrya učestvovao je danas na prvom plenarnom skupu globalne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije IDIL koji je održan na nivou ministara vanjskih poslova u sjedištu NATO-a u Briselu.

Lagumdžija je u obraćanju učesnicima sastanka naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da i formalno pristupi globalnoj koaliciji i da doprinos u međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma.

"Naša aktivna uključenost u koaliciju je logičan naredni korak. Vođeni našim iskustvom ove godine smo zakonski uredili prevenciju odlaska naših državljana u ratne zone, čime je značajno smanjena njihova participacija u Siriji i okolnim područjima. Problem je manji, ali je i dalje prisutan", kazao je Lagumdžija.

Ključno pitanje je kako se suočiti sa korijenima krize, siromaštvom i nepravdom kako bi se spriječilo širenje i postojanje novih, ali u prirodi sličnih prijetnji, kazao je Lagumdžija. 

"Ideologija zasnovana na zloupotrebi bilo koje vjere ili nacionalizmu, radikalizmu bilo koje vrste, i segregiranim društvima, uvijek na kraju vodi do terora i ratnog zločina, uključujući genocid. To se mora napasti vojnom silom, ali može biti poraženo samo našim zajedničkim interesima koji su promocija i kreiranje zajedničkog društva i vrijednosti - regionalno i globalno - društvenim i ekonomskim reformama. To je razlog zašto moramo spriječiti kreiranje vakuma dok transformišemo BiH i Zapadni Balkan u EU i NATO države kao zajedničko društvo. To je važno i u kontekstu borbe protiv IDIL-a i bilo kog radikalizma i terora kojima smo bili svjedoci u našoj skorijoj historiji", naveo je Lagumdžija.

On je kazao kako BiH "nema alternativu".

"Moramo naučiti da sarađujemo i poštujemo jedni druge - ne samo da jedni druge definiramo po tome što nismo - da slavimo naše različitosti ili svi mi jednostavno nemamo nikakvih šansi,“ rekao je Lagumdžija na skupu globalne koalicije.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava ministara vanjskih poslova i predstavnika 59 država.