{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IDIL prijeti saveznicima SAD-a među kojima je i BiH

22.9.2014. u 16:44
81
121
IDIL prijeti saveznicima SAD-a među kojima je i BiH
81
IDIL prijeti saveznicima SAD-a među kojima je i BiH
Glasnogovornik terorističke grupe Islamska država objavio je novu videoporuku u kojem prijeti Sjedinjenim Američkim Državama i svim njenim saveznicima, a među kojima je i Bosna i Hercegovina.
U videu koji se proširio društvenim mrežama glasnogovornik IDIL-a Abu Muhammad al Adnani poziva na nasilje nad "nevjernicima" svim raspoloživim sredstvima.

"Ameriko, saveznici Amerike, križari, znajte da je stvar mnogo opasnija nego što možete zamisliti. Upozoravali smo vas da smo ušli u novu eru", kaže Adnani u videu koji je objavljen putem Twittera i preveden na engleski i nekoliko drugih jezika.

"Ako možete ubiti nevjernog Amerikanca ili Evropljanina, posebno prljavog Francuza, Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg drugog nevjernika iz zemalja koje su u koaliciji protiv Islamske države, uradite to na bilo koji način možete", kaže glasnogovornik militantne grupe koja je zgrozila svijet brutalnošću.

Zbog toga su Sjedinjene Američke Države pokrenule zračne napade na ovu militantnu grupu i njihove lokacije u Siriji i Iraku. State Department sačinio je izvještaj u kojem se jasno navode ciljevi i načini djelovanja međunarodne koalicija koja će raditi na sprečavanju nasilja i uništenje IDIL-a.

Ocijenjeno je da djelovanje militantne grupe predstavlja globalnu terorističku prijetnju, te se u koaliciju protiv IDIL uključilo preko 50 zemalja i organizacija, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: