{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Teroristička grupa IDIL nije ni islamska niti je država

F
9.10.2014. u 17:00
247
140
Izetbegović: Teroristička grupa IDIL nije ni islamska niti je država
247
Izetbegović: Teroristička grupa IDIL nije ni islamska niti je država
Teroristička grupa “Islamska država” nije ni islamska, ni država. Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno su suprotne Islamu i svim civilizacijskim normama, izjavio je u kratkom razgovoru za Federalnu novinsku agenciju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
Na pitanje šta je kolektivni šef države na posljednjoj sjednici konkretno odlučio vezano za zahtjev Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za podršku Vladi Iraka u borbi protiv takozvane Islamske države (IDIL) predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako je Ambasada SAD u BiH uputila zahtjev za podršku Vladi Iraka u borbi protiv terorističke grupe donacijom određenih vrsta i količina municije iz kvote viškova municije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je na sjednici održanoj 7. oktobra primilo k znanju i razmotrilo ovaj zahtjev, Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da pokrene postupak razmatranja mogućnosti za donaciju, te da Predsjedništvu BiH dostavi odgovarajući prijedlog odluke o donaciji", izjavio je Izetbegović.

Govoreći o svome vlastitom stavu, Izetbegović je rekao kako teroristička grupa IDIL nije ni islamska, ni država.

"Njena ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno su suprotne Islamu i svim civilizacijskim normama. Ona predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti i drastično je narušila stabilnost u Iraku, Siriji i širem regionu Bliskog Istoka. Najoštrije osuđujem brutalna, sistematska kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od strane ove terorističke grupe, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i vansudska ubistva, progon pojedinaca i cijelih zajednica na temelju njihovog identiteta, otmice civila, prisilno raseljavanje šitskih zajednica i manjinskih grupa, ubijanje i sakaćenje djece, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, te brojne druge zločine. Ova teroristička organizacija koristi moderne tehnologije za širenje svoje nasilne ekstremističke ideologije, i za poticanje na počinjenje terorističkih akata koje Islam osuđuje", izjavio je Izetbegović, naglasivši kako je država Bosna i Hercegovina "u potpunosti posvećena borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma".

"Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine nastavit će da aktivno učestvuju i sarađuju sa našim međunarodnim partnerima po ovom pitanju, jer terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumijeva aktivno učešće i saradnju svih država", rekao je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: