Na Drini Kamengrad
0

FOTO / Kusturica i Dodik najavili izgradnju još starijeg Višegrada

Sarajevo-x.com
Dodik i Kusturica u Višegradu (Foto: Visegrad24.info)
Dodik i Kusturica u Višegradu (Foto: Visegrad24.info)
Tačno u podne režiser Emir Kusturica i predsjednik RS Milorad Dodik u Višegradu su promovirali projekat izgradnje filmskog grada Kamengrada.
Dodik i Kusturica u Višegradu ((Foto: Visegrad24.info))
Dodik i Kusturica u Višegradu ((Foto: Visegrad24.info))
Kusturica u Kamengradu namjerava snimati film "Na Drini ćuprija", prema romanu nobelovca Ive Andrića. Kamengrad će biti građen po njegovom idejnom konceptu, a nalaziće se na lokaciji Ušća, pored mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu. Prostiraće se na 14.000 kvadratnih metara, a u njegovom sastavu biće više od 50 kamenih kuća, crkva, pozorište, dućani, mehane, pijaca i marina za ploveće objekte. Kusturica je kazao da će izgradnjom Kamengrada, Višegrad biti još ljepši i "stariji" grad.

Kusturica je istakao da sve to ne bi bilo moguće bez podrške predsjednika RS Dodika, načelnika Višegrada Tomislava Popovića. Promociji projekta prisustvovao je i premijer RS Aleksandar Džombić, a nakon službenog dijela, Dodik i Kusturica obišli su lokalitet na kojem će se nalaziti Kamengrad koji će se, kako je najavljeno, simbolično početi graditi 28. juna, na Vidovdan. Obišli su i most Mehmed-paše Sokolovića.

Kusturica je najavio i snimanje filma o meksičkom revolucionaru Pancho Villi. Noje želio otkriti ime glavnog glumca, ali je kazao kako će upravo on otvoriti Kamengrad. Nakon okončanja filma o Pancho Villi, Kusturica namjerava početi snimanje filmskog epa "Na Drini ćuprija".