Sa skupa u Višegradu
0

Treba razumjeti Andrićeve poruke

SRNA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas u Višegradu da svi građani BiH treba da budu uključeni u program obilježavanja 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću kako bi razumjeli ono što je on napisao i poručio svojim knjigama.

"Očito je da je mnogo onih koji su čitali Andrićevo djelo, a nisu razumjeli njegove poruke, pa će zato ova manifestacija ući u mjesne zajednice, škole i biblioteke i neće se o njoj govoriti samo na svečanim akademijama i u svečanim salama", rekao je Nović.

On je potvrdio da će Ministarstvo civilnih poslova koordinirati aktivnosti oko obilježavanja jubileja, za šta će obezbjediti najveći dio sredstava, kao i za kulturnu manifestciju "Višegradska staza" posvećenu uspomeni na život i djelo Ive Andrića.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović kaže da će povodom obilježavanja pola vijeka od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade Vlada RS formirati organizacioni odbor koji će brinuti o proslavi jubileja, a u planu je da svakom građaninu Republike Srpske koji nije pročitao roman " Na Drini ćuprija" bude obezbjeđena besplatna knjiga.

"Planiramo da 'Višegradsku stazu' produžimo iz Višegrada i do drugih gradova kao što su Banjaluka, Sarajevo, Beograd, te u Austriju, Njemačku i Italiju, države koje imaju direktne veze sa Andrićem i njegovim djelima", kaže Kasipović.

Ministar za kulturu Srbije Nebojša Bradić je, citirajući Miloša Crnjanskog da je zavičaj ono što sam čovjek izabere, za Andrića rekao da je on izabrao Višegrad odakle je svojim djelom i razmišljanjima o životu izašao na svjetsku pozornicu.

"Andićeva gorostasna figura i danas povezuje Višegrad sa svijetom, spaja države, narode i jezike. On je živi most koje povezuje svjetsku literaturu i kulturu", rekao je Bradić.
Oko dvadesetak televizijskih ekipa iz RS, Federacije BiH i Srbije danas su u Višegradu posebno bile zainteresovane za projekte režisera Emira Kusturicr vezane za Andrića.

"Nema manjeg naroda u svijetu koji ima većeg pisca. Za snimanje filma 'Na Drini ćuprija' potrebno je dosta truda i novca sa kojima današnje države na Balkanu oskudjevaju. Ako me pitate ko će biti scenarista još ne mogu sigurno odgovoriti ali moja je potajna želja da to bude Gordan Mihić koji je sposoban da maestralno iznijansira čitavu galeriju upečatljivih likiva", rekao je Kusturica.

On je istakao da će glavni glumac u filmu biti - most sa jedanaest veličanstvenih lukova. 

Govoreći o izgradnji Kamengrada u Višegradu Kusturica je potvrdio da će se on praviti na ušću Rzava u Drinu, da će imati 50 kuća od kamena, a u njemu će postojati dućani, pijace, poozorište.

"Idejni projekat je gotov i biće prestavljen 15. januara. Gradnja Kamengrada bi trebalo da počne u junu i završi se za tri godine. Nakon toga on će poslužiti i kao scenografija za snimanje filma 'Na Drini ćuprija'", rekao je Kusturica.