Sastanak na Bjelašnici
0

Kurteš: Bolji zakoni za veću sigurnost građana

FENA
Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš sastao se danas na Bjelašnici (Sarajevo) s čelnicima Federalne uprave policije (FUP) i kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova, te kantonalnim policijskim komesarima u povodu razmatranja mogućnosti harmoniziranja kantonalnih zakona o unutarnjim poslovima.

Kako je na pres-konferenciji održanoj nakon sastanka istaknuo ministar Kurteš, kantonalni ministri unutarnjih poslova su prije nekoliko mjeseci otvorili proces usklađivanja zakona o unutarnjim poslovima u kantonima.

Tim povodom, na današnjem skupu predstavljena je inicijativa za donošenje novog zakona o unutarnjim poslovima koji bi poslužio kao model za organizaciju, ustrojstvo i način djelovanja policijskih snaga u kantonima, odnosno Federaciji BiH.

Ovim se, kako je naglasio federalni ministar unutarnjih poslova, ni na koji način ne dovodi u pitanje ustavna nadležnost kantona za donošenje spomenutog zakona, kao ni integritet policijskih komesara u pogledu njihove operativne samostalnosti.

Kurteš napominje da je inicijativa za usklađivanje kantonalnih propisa u funkciji jačanja policijske strukture na cijelom području Federacije BiH, odnosno što efikasnijeg djelovanja na planu osobne i imovinske sigurnosti građana, te na planu suzbijanja svih oblika kriminaliteta, a posebno kriminaliteta koji nosi predznak organiziranog.

Inicijativu za harmoniziranje zakonodavstva u sektoru unutarnjih poslova pozdravio je predsjednik Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Ivica Jurčić, uz uvjerenje da će ovakav oblik saradnje doprinijeti višem stepenu sigurnosti građana.

Jurčić je napore na harmoniziranju zakonodavstva doveo u kontekst nastojanja Bosne i Hercegovine da se uključi u članstvo evroatlantskih integracija, podsjećajući da je Federalni parlament nedavno usvojio deklaraciju kojom su jasno iskazana opredjeljenost FBiH za uključivanje u NATO i Evropsku uniju.

Na značaj usklađivanja kantonalnih zakona o unutarnjim poslovima ukazao je ministar unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ocjenivši da se radi o inicijativi čiji je temeljni cilj zaštita javnog interesa.

Kako je kazao, radi se o modelu zakona koji je u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom u oblasti unutarnjih poslova zemalja-članica EU-a, te utemeljen na principima javnosti, odgovornosti, jedinstvenom sistemu rukovođenja i upravljanja ...

Inače, radi se o prvom sastanku ove vrste na kojem su se nakon deset godina okupili spomenuti dužnosnici, a , kako je najavljeno, ovakvi sastanci će biti organizirani i u narednom periodu.

Sastanku su, osim spomenutih, prisustvoavli i članovi Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te OHR-a, EUPM-a i ICITAP-a.