{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neosnovano traženje azila neće ugroziti bezvizni režim

S
23.9.2011. u 16:06
0
4
Neosnovano traženje azila neće ugroziti bezvizni režim
0
Neosnovano traženje azila neće ugroziti bezvizni režim
Na sastanku direktora policijskih agencija u BiH, vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH i predstavnika Ministarstva bezbjednosti BiH zaključeno je da nedavne pojave traženja azila pojedinih građana u zemljama EU neće ugroziti bezvizni režim.
Na sastanku, koji je održan u Fojnici u organizaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, dogovoreno je da će policijske agencije otkrivati i spriječiti pojave neosnovanog traženja azila, te istražiti i sankcionisati odgovorne pojedince, koji na sumnjiv način organizuju pokušaje odlaska građana BiH u zemlje EU.

Zaključeno je da građane BiH treba informisati da državljani BiH ne mogu dobiti azil, kao i da navedenim postupcima ili bilo kakvim nepoštivanjem odredaba bezviznog režima mogu sebi prouzrokovati probleme te dobiti zabranu ulaska u zemlje EU.

Učesnici sastanka razgovarali su i o sporazumima o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, te analizirali situaciju nakon liberalizacije viznog režima za građane BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na skupu je bilo riječi i o aktivnostima vezanim za sporazum o uspostavljanju elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih agencija i tužilaštava u BiH, koja će značajno operativno unaprijediti borbu protiv svih vrsta kriminala, kao i realizaciju hapšenja lica za kojima tragaju policijske i bezbjednosne agencije, kao i pravosudni organi BiH.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na projekt uspostavljanja baze podataka o državljanima BiH koji su osuđeni od sudova u inostranstvu te unošenja presuda iz inostranstva u evidencije u BiH.

Učesnike sastanka posjetili su i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, zamjenik ambasadora SAD u BiH Džonatan Mur i predstavnik OHR-a Majk Haner.

Predstavnici misije EUPM u BiH imali su prezentaciju o dugoročnim izazovima sa kojima se suočavaju agencije za provođenje zakona i pravosuđe, a koji su u vezi sa EU i procesom približavanja evropskim integracijama.

Predstavnici projekta ICITAP, između ostalog, upoznali su učesnike sastanka sa aktivnostima u vezi sa početkom Specijalističkog postdiplomskog studija iz oblasti finansijskog kriminala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije u Sarajevu.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca se po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, bezbjednosnih i pravosudnih agencija u BiH. Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju direktori i čelni funkcioneri institucija uključenih u koordinaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: