BiH
0

Sastanak o terorizmu, trgovini ljudima i viznom režimu u BiH

FENA
U organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih organa BiH na Bjelašnici je održan sastanak koordinacije direktora policijskih agencija u BiH, v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH.
Centralne teme sastanka odnosile su se na rad Operativne grupe za borbu protiv terorizma, aktivnosti Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, te izvještaj o monitoringu nakon liberalizacije viznog režima.

Sudionicima sastanka, predstavnik Tužilaštva BiH prezentovao je rad Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao i aktivnosti koje se provode u otkrivanju i krivičnom procesuiranju počinilaca terorističkog napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Zaključeno je da sudionici sastanka daju punu podršku radu Operativne grupe za borbu protiv terorizma u njihovim aktivnostima.

Članovi Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima prezentovali su sudionicima sastanka trenutnu situaciju i statističke podatke vezane za ovu vrstu krivičnih djela, kao i aktivnosti koje provode agencije za provođenje zakona u BiH u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Na sastanku je predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH prezentovao situaciju vezanu za poštivanje bezviznog režima za građane BiH, te je istaknuo da je Ministarstvo sigurnosti zajedno sa nadležnim policijskim agencijama poduzelo niz aktivnosti na spriječavanju pojave lažnih azilanata iz BiH, što je naročito zabilježeno u septembru ove godine na području Belgije i Švedske.

U saradnji sa institucijama iz ovih zemalja, navedene pojave su u velikoj mjeri spriječene i svedene na minimum.

Zaključeno je da će agencije za provođenje zakona, kroz rad monitoring tima, intenzivno pratiti ovu oblast, kako bi se otkrile i sankcionisale osobe koje na bilo koji nezakonit način, zloupotrebljavaju bezvizni režim.

Sudionike sastanka na Bjelašnici, posjetili su i zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Johnatan Moore, te zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Također, dan prije održavanja sastanka koordinacije, održan je stručni seminar-radionica o temi "Mehanizmi policijske saradnje u federativnoj državi“, gdje su zvaničnici i eksperti policijskih agencija iz SR Njemačke kolegama iz BiH prezentovali strukturu i način funkcionisanja policijskih agencija u SR Njemačkoj, te sa zvaničnicima iz BiH razgovarali o načinu i modalitetima međusobnog funkcionisanja i saradnje između policijskih agencija koje djeluju na različitim nivoima, unutar država sa federativnim uređenjem.

Na redovnim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca sudjeluju: glavni tužilac Tužilaštva BiH, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, direktor Granične policije BiH, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, direktor Federalne uprave policije MUP-a FBiH, direktor Policije MUP-a RS, šef Policije Brčko Distrikta BiH, predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH, šef Misije EUPM-a ili zvaničnici EUPM-a, predstavnici ICITAP-a i Ambasade SAD-a u BiH.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca se po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, organizuju direktori i čelni zvaničnici institucija uključenih u koordinaciju, saopćeno je iz državnog tužilaštva.