BiH
0

U Goraždu održan dvodnevni sastanak čelnika policije u FBiH

FENA
U Goraždu je održan dvodnevni radni sastanak direktora Federalne uprave policije (FUP) s kantonalnim policijskim komesarima, kojem su prisustvovali i predstavnici EUPM-a, OHR-a i ICITAP-a.

Fokus sastanka bio je na realizaciji zakonskih rješenja, odnosno dostignuti nivo realizacije zakonskih procedura pri donošenju izmjena i dopuna zakona o unutarnjim poslovima u Federaciji BiH.

Čelnici policije u FBiH zaključili su da će intenzivirati aktivnosti na iznalaženju rješenja u okviru predloženih zakona, s vrlo jasnim stavom da ključni principi koji definiraju punu operativnu i finansijsku samostalnost policije, te demokratski principi izbora čelnih ljudi policije su okviri koji se moraju dokraja ispoštovati.

Raspravljano je i o informaciji o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za prvo tromjesečje 2011. godine te je prema praćenim parametrima ocijenjeno zadovoljavajućim.

U periodu januar – mart su registrirana 6.222 krivična djela.

Još jednom je istaknut problem povratnika u vršenju krivičnih djela, kojih je u ovom periodu registrirano 2.023 ili 42,6 posto.

Naglašeno je da je došlo i do osjetnog pada krađe motornih vozila, odnosno za 46,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Također, direktor i komesari raspravljali su i o drugim aktuelnim pitanjima u okviru saradnje uprava policije MUP-ova u FBiH, a koja se odnose na tehničku saradnju, nabavku uniformi za policijske službenike, kao i donošenje instruktivnih akata o nošenju policijske uniforme, saopćeno je iz FUP-a.