Obilježen početak manifestacije
19

Kulturno blago različitosti u Zenici

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici upriličen je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupali članovi društva HKD "Napredak" i BZK "Preporod".

Projekat pod nazivom "Kulturno blago različitosti", večerašnjim nastupom ozvaničio je svoj početak i krenuo sa realizacijom, koja ima za cilj promociju kulturno-umjetničkih društava i njihovih djela od tradicionalnih sadržaja do njihove kulture.

"Ovo je bila samo najava manifestacije 'Kulturno blago različitosti' koja će se održavati do kraja septembra. Večeras su dva društva u Zenici predstavila svoju kulturu i pokazala svoja kulturno-umjetnička stvaralaštva. U sljedećim aktivnostima koja će se održavati u planu su posjete i edukativni sadržaji na znamenitim mjestima i objektima iz našeg kulturnog naslijeđa. U planu su posjete Franjevačkom samostanu i Staroj džamiji u Kraljevoj Sutjesci, Medresi u Visokom, te posjeta pravoslavnoj crkva Sv. mučenika Prokopija", izjavio je sekretetar BZK "Preporod" Zenica, Faruk Kadrić.

"Veoma fina manifestacija i druženje, gdje svako ima svoje, i mi smo večeras predstavile našu kulturu. Niko ne treba da se stidi sebe i onoga što jeste, a mi ćemo pokušati 'natjerati' na to sve građane naše Bosne i Hercegovine", izjavila je jedna od članica HKD "Napredak" iz Zenice.

Manifestaciji "Kulturno blago različitosti" prisustvovao je veliki broj građana, a i najmlađi su uživali u izvedbama muzičkih i scenskih sadržaja kulturno-umjetničkih društava iz Zenice.

U narednom periodu, do kraja septembra, ova manifestacija će se održati u svim gradovima širom Zeničko-dobojskog kantona.