Kultura
0

Uspješno "Zeničko proljeće", održane brojne predstave i izložbe

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U maloj sali Općine u Zenici održana je pres konferencija za novinare, gdje su predstavnici Zeničkog proljeća sumirali rezultate ovogodišnje manifestacije.

Festival, koji se svake godine održava od 20. marta do 12. aprila, ove godine je okupio veliki broj umjetnika. Bilo je prijavljeno oko 70 programa, ali odlukom žirija, njih 39 je učestvovalo u manifestaciji.

Zeničko proljeće je ove godine zabilježilo mnogo posjeta, sedam hiljada ljudi je prisustvovalo premijerama raznih kulturnih sadržaja, dok je tri hiljade građana prisustvovalo njihovim reprizama.

Ono što je čudno je to da je Općina izdvojila samo 70.000 KM za ovu manifestaciju međunarodnog nivoa, ali su svi zadovoljni realizacijom i posjetom uprkos tom "problemu".

Važno je napomenuti da je ove godine Zeničko proljeće bilo obogaćeno raznim programima predstavnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Gruzije, Crne Gore i Južne Koreje.

Cilj Zeničkog proljeća je bio da se svojim predstavama, izložbama slika i drugim kulturnim sadržajima predstavi i izvan granica Bosne i Hercegovine.