Komentari (278)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kada od zvanicnika Hrvatske i Srbije,cujemo da oni podrzavju princip konstitutivnosti, to znaci da podrzavaju stanje nastalo uslijed genocida i "etnickog ciscenja" i da se protive presudi Evropskog suda za ljudska prava.Medjutim ova presuda kaze da konstitutivne narode treba ukinuti.Probosanske i gradzanske snage ,trebaju inplementirati ovaj uslov za ulazak u EU.BiH ne smije vise biti taoc tri naroda,vec slobodna drzava svih njenih gradzana.
Citam turske komentare,jucer im dobar Kukic kad laje protiv Covica,danas im ne valja jer je rekao nesto protiv njihovog vođe iz Boko Harama,licemjeri pogani.
Izvrsenje ove presude je OBAVEZNO za BiH ,da bi uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim kao buduca clanica EU. Sve zdrave politicke snage u BiH, morale bi INSISTIRATI NA UKIDANJU PRINCIPA KONSTITUTIVNOSTI NARODA i to beskopromisno.
Azra Zornic je tuzila BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer joj je kao GRADZANKI onemoguceno kandidiranje za Dom naroda i Predsjednistvo BiH..Postupak je trajao 9 godina i 2014. u julu ,presudzeno je u njenu korist.
"Medzutim sada, vise od 18 godina nakon zavrsetka tragicnog sukoba,ne moze postojati bilo kakav razlog za odrzavanje na snazi spornih ustavnih odredbi.Sud ocekuje da ce se bez daljeg odgadzanja uspostaviti demokratsko uredzenje.Sud smatra da je doslo vrijeme za politicki sistem koji ce svakom GRADjANINU u BiH osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjednistvo i Dom naroda BiH.bez diskriminacije po osnovu etnicke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima .
"U presudi Sejdic i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu doslo do krhkog primirja, te je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obiljezen genocidom i "etnickim ciscenjem".Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na "konstitutivne narode" kako bi se osigurao mir."
Evropski sud za ljudska prava u predmetu ZORNIC protiv BiH, termin "konstitutivnih naroda" oznacio kao posljedicu genocida i etnickog ciscenja, na kojeg je bilo neophodno pristati kako bi se osigurao mir.Shodno tome Sud zakljucuje da se u BiH bez odgadzanja MORA uspostaviti demokratsko uredzenje.bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima.
Opce je poznato da princip konstitutivnosti naroda svoje porijeklo vodi iz sovjetske pravno politicke prakse,odnosno koncepta narodne demokratije,koji je u sustoj suprotnosti sa temeljnim principima i vrijednostima zapadnoevropskih drzava.
Zgrozio sam se kada sam vidio da SDP koalira sa PDA na TK dokaz da ljevica ima u interesu samo da rusi desnicu pa mogu i s polotronima PDA je zlo mafijska stranka sa lopovima i Kukinim poltronima ( i nemojte sada misliti da sam ja SDA ne nisam ne podrzavam ni jedne ni druge podrzavam samo zelju naroda za boljim sutra)
Ne samo sa PDA nego i sa SDA hoce da ide krimos Bijedic koji trenutno drzi tuzlanski SDP u saci i rastura ga iznutra, na sveopste radovanje SDA!
Jedi govna,, Slavko Kukic
Ko poima BiH kao Bosanac i Hercegovac ovaj stav će shvatiti kao ispravan. Ko je glupi nacionalista naravno da će stati u odbranu Bakira pod svaku cijenu.
Postujem Kukica, ima hrabrosti kazati sto misli svima .... ali ima on i neke tu cudne ili ti nejasne namjere, umirio se oko hdz i hns ili Uzp pokusaja ..
Mehehe
Kikicu izlapio si uhvati se penzije i okopavaj voćkice. Niko te vise i ne sluša a ne da uvažava.
Najopasniji za BIH je Bokir...podmukliji je cak i od skutora
Nisu isti, niti bošnjaci imaju takve koji mogu da se porede sa njima. Niko od bošnjaka, pa ni Bakir nije dočekivao i veličao Haške osuđenike za zločine, genocid, UZP, ubijanje trudnica, granatiranje, niti je ikad iko nipodaštavao presude međunarodnog suda. Poistovjecivanje zločina oličenih u onome ko ih danas podržava, i žrtava oličenih u onome ko im je trenutni lider je isti onaj projekat koji za cilj ima negirati genocid, markale, tuzlansku kapiju...