BiH
0

Kudić: Pod pritiskom medija uzladno smo istraživali sukob interesa Nikšića i Lijanovića

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIK) obustavila je postupak protiv federalnog premijera Nermina Nikšića i dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića koji je pokrenut zbog navodnog sukoba interesa.

Na današnjoj sjednici CIK-a je rečeno da ne postoje dokazi protiv Nikšića i Ivankovića Lijanovića. Odluka o nepostojanju sukoba interesa donesena je jednoglasno i svih sedam članova CIK-a glasalo je za obustavljanje postupka.

Stručna služba CIK-a predložila je da se Nermin Nikšić kazni s pet hiljada, a Jerko Ivanković Lijanović sa četiri hiljade KM, jer su ocijenili da su po njihovom mišljenju prekršili Zakon o sukobu interesa BiH.

Na sjednici je odmah reagirao član CIK-a Mile Kuduć, koji je pitao stručnu službu "kojim radnjama su Nikšić i Lijanović iskoristili svoj položaj i kako su uticali da se zaposle Nikšićev brat i Lijanovićev zet".

Pošto stručna služba nije imala odgovora, Kudić je dodao da će glasati protiv prijedloga stručne službe jer nisu dokazali postojanje sukoba interesa. I ostali članovi CIK-a imali su isti stav kao i Kudić i jednoglasno su odlučili da obustave postupke u oba slučaja.

Slučaj navodnog sukoba interesa trajao je 16 mjeseci, a u Zakonu o sukobu interesa piše da do toga može doći samo ako političari na ovaj način preferiraju privatne firme, dok se u ova dva slučaja radilo o javnim preduzećima.

Tokom sjednice postavilo se pitanje zašto CIK nije ranije donio odluku, kada se sve to znalo, tim prije jer Nikšić nije ni glasao prilikom zapošljavanja svoga brata, a i da je glasao ne bi prekšio zakon.

Na ovo pitanje odgovorio je Mile Kudić, navodeći da su mediji vršili pritisak na CIK i "mi smo podlegli tom pritisku, iako smo znali da od kazni nema ništa".

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić poslije sjednice je izjavio da stručne službe CIK-a nisu uspjele prikupiti dovoljno dokaza da je bilo sukoba interesa.

  • Naše stručne službe nisu imale dovoljno dokaza da se uopšte utvrdi sukob interesa. Očito je da činjenice nisu dokazane. Nije utvrđena nijedna radnja da su spomenute osobe trebale nešto uraditi, a nisu, ili su ih uradili a da nisu smjeli da urade. Prema tome mi smo donijeli jedinu moguću odluku po zakonu, bez obzira na to šta neko od članova CIK-a lično misli, pojasnio je Petrić.

Petrić tvrdi da postojeći Zakon o sukobu interesa nije baš dobro napravljen.

Predsjednik CIK-a komentirao je i nove prijedloge parlamentarne većine o izmjenama Zakona o sukobu interesa. On misli da bi ovaj zakon trebao biti liberalniji.

  • Sankcije su neprimjerene. Prije svega mislim na zabranu kandidovanja na izborima koje tretiraju važeći zakoni. Svim zakonima računajući tu entitetske i Distrikta Brčko apsolutno je neprimjerena. Po svjetskim standardima zabrana kandidovanja na izborima može se zabraniti samo ako tako ustav kaže i ako su u pitanju teška krivična djela, dodao je Petrić.

Podsjećamo, Vlada Federacije prošle godine imenovala je za v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom preduzeću Autoceste FBiH Mirsada Nikšića, brata federalnog premijera, a za v.d. finansijskog direktora u tom preduzeću Ivana Šakotu, zeta od brata dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića.