{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kudić: Pod pritiskom medija uzladno smo istraživali sukob interesa Nikšića i Lijanovića

F
17.12.2012. u 15:00
0
19
Kudić: Pod pritiskom medija uzladno smo istraživali sukob interesa Nikšića i Lijanovića
0
Kudić: Pod pritiskom medija uzladno smo istraživali sukob interesa Nikšića i Lijanovića
Centralna izborna komisija BiH (CIK) obustavila je postupak protiv federalnog premijera Nermina Nikšića i dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića koji je pokrenut zbog navodnog sukoba interesa.
Na današnjoj sjednici CIK-a je rečeno da ne postoje dokazi protiv Nikšića i Ivankovića Lijanovića. Odluka o nepostojanju sukoba interesa donesena je jednoglasno i svih sedam članova CIK-a glasalo je za obustavljanje postupka.

Stručna služba CIK-a predložila je da se Nermin Nikšić kazni s pet hiljada, a Jerko Ivanković Lijanović sa četiri hiljade KM, jer su ocijenili da su po njihovom mišljenju prekršili Zakon o sukobu interesa BiH.

Na sjednici je odmah reagirao član CIK-a Mile Kuduć, koji je pitao stručnu službu "kojim radnjama su Nikšić i Lijanović iskoristili svoj položaj i kako su uticali da se zaposle Nikšićev brat i Lijanovićev zet".

Pošto stručna služba nije imala odgovora, Kudić je dodao da će glasati protiv prijedloga stručne službe jer nisu dokazali postojanje sukoba interesa. I ostali članovi CIK-a imali su isti stav kao i Kudić i jednoglasno su odlučili da obustave postupke u oba slučaja.

Slučaj navodnog sukoba interesa trajao je 16 mjeseci, a u Zakonu o sukobu interesa piše da do toga može doći samo ako političari na ovaj način preferiraju privatne firme, dok se u ova dva slučaja radilo o javnim preduzećima.

Tokom sjednice postavilo se pitanje zašto CIK nije ranije donio odluku, kada se sve to znalo, tim prije jer Nikšić nije ni glasao prilikom zapošljavanja svoga brata, a i da je glasao ne bi prekšio zakon.

Na ovo pitanje odgovorio je Mile Kudić, navodeći da su mediji vršili pritisak na CIK i "mi smo podlegli tom pritisku, iako smo znali da od kazni nema ništa".

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić poslije sjednice je izjavio da stručne službe CIK-a nisu uspjele prikupiti dovoljno dokaza da je bilo sukoba interesa.

- Naše stručne službe nisu imale dovoljno dokaza da se uopšte utvrdi sukob interesa. Očito je da činjenice nisu dokazane. Nije utvrđena nijedna radnja da su spomenute osobe trebale nešto uraditi, a nisu, ili su ih uradili a da nisu smjeli da urade. Prema tome mi smo donijeli jedinu moguću odluku po zakonu, bez obzira na to šta neko od članova CIK-a lično misli, pojasnio je Petrić.

Petrić tvrdi da postojeći Zakon o sukobu interesa nije baš dobro napravljen.

Predsjednik CIK-a komentirao je i nove prijedloge parlamentarne većine o izmjenama Zakona o sukobu interesa. On misli da bi ovaj zakon trebao biti liberalniji.

- Sankcije su neprimjerene. Prije svega mislim na zabranu kandidovanja na izborima koje tretiraju važeći zakoni. Svim zakonima računajući tu entitetske i Distrikta Brčko apsolutno je neprimjerena. Po svjetskim standardima zabrana kandidovanja na izborima može se zabraniti samo ako tako ustav kaže i ako su u pitanju teška krivična djela, dodao je Petrić.

Podsjećamo, Vlada Federacije prošle godine imenovala je za v.d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom preduzeću Autoceste FBiH Mirsada Nikšića, brata federalnog premijera, a za v.d. finansijskog direktora u tom preduzeću Ivana Šakotu, zeta od brata dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: