TI BiH
5

CIK u službi vladajućih političkih stranaka

FENA
Odluke donesene na dvije posljednje sjednice Centralne izborne komisije (CIK) BiH pokazale su da su članovi ove institucije u službi političkih stranaka na vlasti, kaže se u saopćenju Transparency Internationala BiH.

U TIBiH smatraju da to najbolje pokazuje činjenica da uprkos tome što je Služba za reviziju finansijskih izvještaja stranaka predložila novčano sankcioniranje SNSD-a s 30.000 i SDP-a s 15.000 KM, što su ujedno dvije najveće kazne koje treba izreći za kršenje Zakona o finansiranju političkih stranka u BiH za 2010. godinu, ova dva slučaja nisu ni razmatrana na posljednjoj sjednici CIK-a.

"Umjesto na stranke koje su počinile najveće prekršaje, CIK se usmjerio na male i neparlamentarne stranke, pa je tako Stranku kokuza sankcionirao sa čak 11.000 KM, a Našu stranku, Partiju ujedinjenih penzionera, Srpsku naprednu stranku i Novu socijalističku partiju sankcijama u rasponu od 500 do 3.000 KM", navodi se u saopćenju.

S dnevnog reda sjednice skinuto je i vraćeno na doradu i usaglašavanje s novim odredbama Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH, koji je počeo da se primjenjuje od 5. decembra, 11 predmeta koji su bili spremni za odlučivanje s prijedlogom sankcija koje je pripremila Služba za reviziju.

Među njima su slučajevi Narodne stranke radom za boljitak i A-SDA koji su trebali biti kažnjeni sa po 12.000, Stranka za BiH s 3.000, HDZ 1990 sa 2.500, te HSS-NHI s 2.000 KM.

Osim toga, nakon 16 mjeseci istrage i prikupljanja dokumentacije i prijedloga Službe za primjenu Zakona o sukobu interesa da se utvrdi postojanje sukoba interesa federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i novčana sankcija od 5.000 KM, a dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović da se sankcioniše sa 4.000 KM zbog korištenja svojih pozicija u imenovanju bliskih srodnika u JP Autoceste FBiH, članovi CIK-a ipak su donijeli odluku da se postupci obustavljaju.

"Takva odluka CIK-a samo daje ohrabrenje i podrstek izabranim i imenovanim zvaničnicima da u narednom periodu nastave imenovati svoju braću i zetove, kao i ostalu familiju na pozicije u javnim preduzećima i institucijama", navodi se u saopćenju.

Skandal koji je obilježio posljednju sjednicu CIK-a i međusobna svađa i prijetnje izrečene između predsjednika CIK-a Branka Petrića i člana Mile Kudića, dodatno su pokazali da je ova državna institucija izgubila svaki kredibilitet.

Transparency International BiH podsjeća članove CIK-a da je uloga ove institucije provođenje Zakona o sukobu interesa i Zakona o finansiranju političkih stranaka, a ne zaštita stranaka i zvaničnika od njihove primjene, te apeluje da se funkcioniranje ove institucije postavi u okvir propisan zakonom, jer će u protivnom u potpunosti izgubiti svrhu.