|

"Predsjednik CIK-a sprečava sankcionisanje stranaka"

"Predsjednik CIK-a sprečava sankcionisanje stranaka"
0
F
FENA
29.11.2012. u 12:25
12
komentara
0

dijeljenja
"Predsjednik CIK-a sprečava sankcionisanje stranaka"
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić odbijanjem da na dnevni red sjednice CIK stavi prijedlog odluka o sankcionisanju 13 političkih stranaka zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, koje je pripremila Služba za reviziju direktno se stavio u funkciju njihove zaštite, a posebno SNSD, SDP i HDZ 1990 za koje je trebalo da se izreknu novčane sankcije, saopćeno je iz Transparency International BiH
Naime, Služba za reviziju je za 13 političkih stranaka u provedenom postupku utvrdila je odgovornost za kršenje Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH, a osnova za otvaranje istrage bile su nepravilnosti iz nalaza revizije godišnjeg finansijskog izvještaja za 2010. godinu i postizbornog finansijskog izvještaja (opći izbori 2010.).

Nepravilnosti koje su utvrđene odnose se na dobit od imovine koja nije u vlasništvu stranke, neadekvatna evidencija transakcija, kao što je neposjedovanje računa za plaćene usluge, neprijavljivanje donacija i primanje priloga iz nedzvoljenih izvora. Služba za reviziju je u skladu sa zaključkom sa sjednice CIK od 16. augusta 2012. kojim je pokrenut postupak protiv 32 političke stranke zbog sumnje da su kršile Zakon o finansiranju političkih stranaka u BiH, do sada okončala predmete u 13 slučaja i predložila sankcije u rasponu od 500 do 30.000 KM, ali se njihovo zvanično izricanje sprečava, navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da je u Službenom glasniku BiH u utorak, 27. novembra objavljen novi Zakon o finansiranju političkih stranaka u BiH, koji je znatno blaži od dosadašnjeg i prema kojem se većina počinjenih djela za koje su predložene sankcije uopće ne kažnjava, postoji opravdana sumnja kako predsjednik CIK želi da sačeka početak njegove primjene, od 5. decembra kako bi onemogućio kažnjavanje stranaka za počinjene nepravilnosti uočene i utvrđene u kontroli o njihovom finansijskom poslovanju u 2010. godini, smatraju u Transparency International-u BiH.

Transparency International BiH poziva članove CIK-a BiH da zatraže sazivanje hitne sjednice i donesu odluke o sankcionisanju 13 političkih stranaka za utvrđene nepravilnosti iz 2010., naglašavajući da se na njih ne mogu primijeniti odredbe novog Zakona o finansiranju stranaka, jer se radi o počinjenom prekršaju od prije dvije godine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...