Slovenska pomoć za novi ustav
0

Kučan izvjestitelj, ne predstavnik EU za BiH

Piše: F. Borić
Milan Kučan
Milan Kučan
Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije, imenovan je za Specijalnog izvjestitelja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je potvrđeno novinarima Federalne televizije u uredu slovenskog premijera Boruta Pahora.

Tako se nisu potvrdile špekulacije objavljene u slovenskim medijima kako je Kučan imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. Kako nezvanično saznaje FTV, Kučan bi na molbu institucija Evropske unije trebao ponuditi analizu stanja a Pahor je potvrdio da bi Kučan mogao pomoći i u donošenju novog ustava u BiH.

Prema provjerenim informacijama, instirucije Specijalnog predstavnika Evropske unije (a tu funkciju trenutno obnaša Valentin Inzko, također na čelu Ureda visokog predstavnika) i šefa Delegacije Evropske unije (koju je obnašao Dimitris Kourkoulas kojemu je još na ljeto istekao mandat), bit će objedinjena, i briselski dužnosnici – u prvom redu šefica diplomatije EU Catherine Ashton – u potrazi su za kvalitetnim kandidatom. Mediji su dosad špekulirali sa imenima bivših visokih predstavnika kao potencijalnim "povratnicima", poput Paddyja Ashdowna i Miroslava Lajčaka, ali se to ispostavilo kao nagađanja. Ono što se zna jeste da je objavljen novi konkurs za mjesto Kourkoulasovog nasljednika jer komesarka Ashton nije bila zadovoljna kandidatima, odnosno njihovim profilima.

Milan Kučan je bio slovenski predsjednik 12 godina. Predvodio je delegaciju Komunističke partije Slovenije koja je napustila 14. Kongres Komunističke partije Slovenije čime je KPJ faktički prestala da postoji. Ranih devedesetih je zagovarao labilnu konfederaciju i ostvario prijateljstvo sa predsjedavajućim Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem. To prijateljstvo nastavit će se i po okončanju rata u BiH. Legenda kaže kako su dvojica predsjednika dogovorili dvije stvari, Alija Izetbegović je trebao omogućiti slovenskom Merkatoru ulazak na tržište u BiH, u smislu da lokalne vlasti ne stvaraju probleme glede papirologije i slično, dok je slovenski predsjednik Izetbegoviću obećao kako će u Ljubljani biti izgrađena džamija.