Samuel Žbogar
0

"Kučan kao posrednik prihvatljiv je svim stranama u BiH"

FENA
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u srijedu da će imenovanje Milana Kučana za posebnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH pomoći profiliranju stajališta Ljubljane prema potrebnim ustavnim promjenama u toj državi ustvrdivši da je Kučan prihvatljiv svim stranama u BiH.

"Premijer Borut Pahor nema toliko vremena posvetiti se pitanjima BiH, a Milan Kučan je politička osoba prihvatljiva svim tamošnjim stranama. U tom smislu, on može donijeti novu vrijednost", rekao je Žbogar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja o smislu Kučanova imenovanja.

Žbogar je zanijekao neka nagađanja oporbenih zastupnika kako imenovanje Kučana za izvjestitelja za BiH znači nepovjerenje prema njemu kao ministru, a isto tako i nagađanja medija da je Pahor dugogodišnjeg predsjednika države angažirao kao savjetnika za BiH pitanja kako bi ga udaljio od domaćih pitanja na koja kao političar s ugledom još uvijek ima dosta utjecaja.

Pahor je početkom sedmice novi angažman dugogodišnjeg slovenskog predsjednika protumačio svojom željom da dobro prouči situaciju u BiH i mogućnost ustavnih promjena vezano uz njeno napredovanje prema EU-a, ali je zanijekao nagađanja kako je taj potez dogovorio s Bruxellesom.

Sam Kučan rekao je da se nove dužnosti prihvatio zbog slovenskog nacionalnog interesa da se postigne trajna stabilnost u regiji, a negirao je nagađanja da je zainteresiran za mjesto Valentina Inzka, predstavnika EU-a u BiH.

Kučan će svoj posao za premijera Pahora obavljati do sredine iduće godine i to sasvim besplatno, s ambicijom da "tajnom diplomatijom" ispita stajališta lidera u Bosni prema mogućim promjenama dejtonskog ustava.