|

Kučan će imati problema sa Miloradom Dodikom

Kučan će imati problema sa Miloradom Dodikom
0
F
FENA
8.11.2010. u 13:51
26
komentara
0

dijeljenja
Kučan će imati problema sa Miloradom Dodikom Milan Kučan
Slovenski mediji u ponedjeljak nagađaju o mogućoj novoj ulozi bivšeg predsjednika države Milana Kučana kao posebnog izvjestitelja slovenske vlade za BiH i mogućeg međunarodnog posrednika koji bi trebao pripomoći u pitanjima ustavnih promjena u toj zemlji, nakon što je tokom vikenda premijer Borut Pahor izvijestio o tom imenovanju.
Slovenska vlada prošle sedmice imenovala je Kučana (69) posebnim izvjestiteljem za BiH, a u medijima su krenule brojne špekulacije o značenju tog imenovanja, od nagađanja da bi on mogao biti nasljednik Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika međunarodne zajednice do toga da će Kučan posredovati kako bi u BiH došlo do ustavnih promjena potrebnih za približavanje Europskoj uniji.

Pahor je govoreći o imenovanju, objasnio da se vlada na to odlučila kako bi imala elaborirana stajališta prema evropskim sagovornicima kad se radi o napretku BiH prema EU-u.

Ljubljanski list "Dnevnik" u ponedjeljak navodi da se govori kako je slovensku vladu Bruxelles zamolio da predloži nekoga ko razumije "komplikovane prilike u BiH" u kojoj je neslaganje oko ustavnih promjena potrebnih za funkcioniranje države jedan od glavnih razloga zaostajanja BiH u odnosu na druge države u regiji, kad se radi o evropskim integracijama. Slovenski diplomati se slažu, navodi "Dnevnik", kako je Kučan odlično ime za tu ulogu. On bi navodno, tvrdi list, trebao svojevrsnom tajnom diplomatijom postići slaganje triju strana u BiH oko ustavnih promjena. Premijeru Borutu Pahoru navodno je rekao da će se te uloge prihvatiti ako je to u slovenskom nacionalnom interesu. "Dnevnik" dodaje da u Bruxellesu nije potvrđeno da su od slovenske vlade tražili imenovanje izvjestitelja za BiH.

Ljubljansko "Delo" navodi da bi moguća Kučanova misija mogla ponovno istaknuti ulogu Ljubljane kao poznavatelja BiH i savjetnika Evropske unije za pitanja Balkana, te da je bivši slovenski predsjednik često izražavao mišljenje kako je međunarodna zajednica pogriješila kada je dopustila da u BiH ojačaju entiteti na račun središnje države.

Kučan se već oko godinu dana spominje u ulozi svojevrsnog evropskog posrednika u BiH, tvrdi vodeći slovenski list ocjenjujući da sadašnji predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nije uživao punu podršku međunarodne zajednice u svojim naporima.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan trebao bi navodno diskretnom "shuttle diplomatijom", a onda i pregovorima iza zatvorenih vrata, pokušati doći do dogovora svih triju strana u BiH o potrebnim ustavnim promjenama, nakon čega bi se pristupilo izradi konkretnijeg dokumenta o novom ustavu, tvrdi vodeći slovenski dnevni list.

Mediji navode da bi više o samoj inicijativi i ulozi Kučana moglo biti poznato do kraja ove sedmice jer je on od Pahorove vlade zatražio preciznije upute. Po njihovoj ocjeni, Kučan bi u svojoj misiji najviše otpora mogao doživjeti od premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Dodik je za slovensku televizijsku stanicu POP-TV već rekao da Kučan ne može pomoći održavanju BiH kad je "zajedno s Miloševićem i Tuđmanom radio na razbijanju Jugoslavije".
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...