BiH
248

KS: Na deponiji Smiljevići počelo odlaganje otpada na novoj plohi

Klix.ba
Deponija Smiljevići koja se nalazi na području Kantona Sarajevo, dobila je 9. decembra upotrebnu dozvolu za korištenje nove plohe i deponovanja otpada na sanitaran način kako je definisano tehnologijom odlaganja.

Kako je saopćeno iz KJKP Rad, od aprila ove godine vršila se priprema plohe od 15.000 metara kvadratnih koja se sada koristi za deponovanje otpada. Vijek trajanja bi trebao biti dvije godine.

"U narednom periodu od stanovništva se očekuje da povedu više računa kada je riječ o reciklaži i da postepeno mijenja svoje navike koje se odnose na primarno razvrstavanje otpada na mjestu nastanka, tj. u domaćinstvu. Papir i karton da odlažu u plave kontejnere koji su za to namijenjeni, u žuti kontejner PET i metalnu ambalažu. Biozagradivi otpad (ostaci hrane, povrća, lišće, grane) odlagati u kompost kontejnere u svojim dvorištima gdje će se taj kompost koristiti za voćke, cvijeće ili sadnju biljaka u vrtu", apelovali su iz ovog preduzeća.

U pripremi je ploha i za građevinski otpad koji će se 100 postotno reciklirati. Ukoliko se građani budu pridržavali pravila odlaganja, odnosno razvrstavanja otpada, vijek trajanja ove plohe bi mogao biti duži.

Podsjetili su da neugodne mirise prouzrokuje trenutno devastiran sistem za otplinjavanje na dijelu Sanitarne deponije Smiljevići gdje je, kako kažu, Tužilaštvo vršilo iskopavanja u potrazi za posmrtnim ostacima iz perioda 1992 – 1995. godina.

"Još na sastanku koji je održan 28.11.2016. godine premijer KS Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor KJKP RAD-a Selim Babić i predstavnici građana konstatovali su da se KJKP RAD već tada ispunio sve dogovorene tačke koje su dogovorene 10. novembra ove godine. Do sada je nasuto oko 9.000 metara kubnih zemlje. Još uvijek stoji na snazi Odluka kojom se dozvoljava besplatno deponovanje zemlje privatnim preduzećima, do potpunog konzerviranja i prekrivanja slojem zemlje koji je propisan pravilima o sanitarnom deponovanju otpada", saopćeno je iz KJKP Rad.

Građani Sarajeva nekoliko puta su blokirali ovu deponiju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njenim upravljanjem i načinom odlaganja otpada.