{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Ne dozvoliti izolaciju BiH izgradnjom Pelješkog mosta

S
10.8.2012. u 16:51
0
13
Krug 99: Ne dozvoliti izolaciju BiH izgradnjom Pelješkog mosta
0
Krug 99: Ne dozvoliti izolaciju BiH izgradnjom Pelješkog mosta
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 smatra da BiH ne smije da dozvoli saobraćajnu, pomorsku i riječnu izolaciju zemlje izgradnjom Pelješkog mosta, pa i po cijenu narušavanja dobrih odnosa sa Hrvatskom.
"Da se značajan dio političke, intelektualne i medijske javnosti Hrvatske u slučaju `Pelješki most` sa nipodaštavanjem odnosi prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i međunarodnom pravu BiH i da to prevazilazi očekivani nivo ekstremno desnih incidenata, više je nego očigledno", ocijenjeno je u saopštenju "Kruga 99".

Krug 99 navodi da "neće proći" atak na teritorijalni inegritet BiH putem nepriznavanja granica na moru, uključujući Veliki i Mali Školj, te odbijanje priznanja suvereniteta nad teritorijalnim vodama jednostranim crtanjima granica.

"Samo po uzansama međunarodnog pomorskog prava, uobičajenog u svim dijelovima svijeta, BiH mora imati nesmetan koridor prolaza i pristupa međunarodnim pomorskim putevima i lukama u svijetu", navodi se u saopštenju.

Krug 99 je pozvao sve relevantne Faktore na ubrzano donošenje prostornog plana Federacije, uključujući luku Neum sa pratećom infrastrukturom, i preduzimanje "sada već nužnih priprema za otvaranje predmeta teritorijalnih voda i pomorskom koridoru pred međunarodnim institucijama, pomorskim i Haškim sudom pravde".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: