Profesor Munir Jahić tvrdi
65

"Hrvatskoj ne treba saglasnost BiH za gradnju Pelješkog mosta"

Piše: J. Hadžiahmetović
Munir Jahić (Foto: Oslobođenje)
Munir Jahić (Foto: Oslobođenje)
Profesor Munir Jahić, ministar za prostorno planiranje i zaštitu okoline u Vladi BiH u periodu od 1991. do 1993. godine, u razgovoru za portal Klix.ba tvrdi kako Hrvatska ne mora tražiti saglasnost BiH kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta.

Prema trenutnom tekstu sporazuma između BiH i Hrvatske, koji susjedna zemlja još uvijek nije ratificirala, ništa ne uslovljava tu zemlju da traži saglasnost BiH kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta.

"Taj bi most u ovom slučaju prelazio preko mora koje pripada Hrvatskoj, a s druge strane, ta zemlja je jednostrano i samoinicijativno proglasila da su teritorije akvatorijuma Neum unutrašnje vode Hrvatske. Prema tome ispada da mi nemamo slobodnog izlaza na more, nemamo ono što se međunarodnim konvencijama traži, a to je jedna milja širine, odnosno nesmetanog prolaza prema međunarodnim vodama", pojašnjava Jahić.

Naš sagovornik kaže kako nam Hrvatska nudi Veliki i Mali Školj te vrh Kleka, odnosno ono što prema katastarskim dokumentima pripada BiH.

"To pripada BiH i nemaju oni tu nama šta poklanjati. To je vrlo bitno, jer BiH kao pomorska država ima realne mogućnosti da na vanjskoj strani polutoka Klek gradi jednu vrlo atraktivnu luku. U ovom trenutku, Hrvatska nije omogućila da se o toj temi priča, već nas stalno navode na priču o nekakvom mostu, konstruktivnim dijelovima, visini... To je sve bacanje prašine u oči, od toga nema ništa", dodaje naš sagovornik.

Profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu smatra da se trenutno ugovor Izetbegović-Tuđman treba povući i napraviti novi, jer ovaj sadašnji apsolutno ne odgovara našoj zemlji.

"Apsurdno je to što smo ga mi ratificirali. Mi smo jedna od izuzetno počašćenih pomorskih zemalja na svijetu. Imamo 24 kilometra obale, što nam daje fantastične uslove za razvoj vodnog saobraćaja. Nažalost, nemamo strategiju za to", dodaje Jahić za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, akademska elita u našoj zemlji nema adekvatan stav o ovom pitanju, za razliku od Hrvatske.

U Briselu će se danas sastati ministri vanjskih poslova BiH i Republike Hrvatske, Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, gdje bi trebali razgovarati o otvorenim pitanjama između dviju zemalja, među kojima je i gradnja Pelješkog mosta.