moguće rješenje
121

Kroz lokalne zajednice stanovanja do boljeg života osoba sa intelektualnim teškoćama

Klix.ba
Statistike pokazuju da su osobe s intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini najčešće isključene iz svakodnevnog društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života.

Podaci pokazuju da je na području Federacije Bosne i Hercegovine trenutno u pet zavoda i ustanova zatvorenog tipa smješteno oko 2000 osoba. Osobe sa intelektualnim poteškoćama i drugim oblicima invaliditeta koje su smještene u institucije isključene su iz svih društvenih tokova, nemaju pristup osnovnom obrazovanju u konvencionalnim školama i na njihovom intenzivnijem uključivanju ne radi se dovoljno.

Struka rješenje vidi u deinstitucionalizaciji, procesu koji označava povratak osoba iz institucija u njihove lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba. U tim zajednicama osobe sa poteškoćama imaju adekvatnu podršku, ali im se kroz programe osnaživanja, edukacije i društvene rehabilitacije vraća i određeni stepen samostalnosti, uključenosti u društvene tokove, te pružaju prilike za novi početak.

Ovaj sistem već je zaživio u brojnim zemljama Evrope i svijeta, pa čak i u susjednim zemljama, a na području FBiH, proces deinstitucionalizacije provodi se u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Od jula 2017. godine, servisi podrške u zajednici postali su dio sistema socijalne zaštite i u Kantonu Sarajevo.

U praksi postoje brojni pozitivni primjeri osoba koje žive u lokalnim zajednicama i u njima vide budućnost i perspektivu, a jedna od njih je i Amir koji kaže da se kroz stanovanje u lokalnoj zajednici njegov život u potpunosti promijenio. Amir je uključivanjem u program "Stanovanje u zajednici uz podršku", koji implementira Sumero, izašao iz institucije zatvorenog tipa i započeo novi život uz podršku u svojoj lokalnoj zajednici.

"Uz pomoć dobrih ljudi postao sam stanar prve stambene zajednice u Sarajevu, na Grbavici. Poslije dugo vremena osjetio sam toplinu doma. Imao sam gdje leći, šta jesti, gdje se istuširati. Uz pomoć asistenata, naučio sam mnogo: održavati ličnu higijenu i higijenu stana, kuhati, peglati i još dosta stvari koje mi olakšavaju snalaženje u svakodnevnom životu. Danas živim normalnim životom, dostojnim čovjeka", priča Amir.

Zahvaljujući procesu deinstitucionalizacije, naporima organizacije Sumero i podršci nadležnih institucija u oblasti socijalne zaštite, do sada je 80 osoba uključeno u "Stanovanje u zajednici uz podršku".

Kako bi predstavili i replicirali primjere pozitivne prakse u kojima osobe sa intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta mogu biti funkcionalne i izvan ustanova zatvorenog tipa, uz adekvatnu podršku, Sumero je 20. i 21. marta 2018. godine u Konjicu organizirao radionicu "Osnaživanje procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo". Radionica je okupila predstavnike kantonalnih ministarstava za socijalnu zaštitu i ustanova socijalne zaštite koji su ključni akteri u unaprjeđenju i razvoju procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom.

Radionica je imala jasan cilj, ukazati na važnost procesa deinstitucionalizacije i ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze osobe sa ovom vrstom invaliditeta, ali i probuditi svijest javnosti da slušaju priče poput Amirove ili Irfanove.

"Jednog dana sam upoznao ljude koji su mi istinski željeli pomoći, a to su dokazali svojim trudom i zalaganjem kada su me izmjestili iz zavoda i našli mi adekvatan smještaj. Mojim napretkom pokazao sam sebi i ljudima koji su mi pružali podršku da mogu i da zaslužujem mnogo više. Danas živim život kakav zaslužujem i svjestan sam svojih mogućnosti, kao i mogućnosti osoba s invaliditetom uopće, koji kao i svi drugi zaslužuju normalan život i to da budu ravnopravni članovi lokalne zajednice", poruka je koju šalje Irfan.

Proces deinstitucionalizacije realizira se uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i drugih donatora, a kako je istaknuto tokom radionice, postoji interes i volja nadležnih institucija da se još aktivnije uključe i podrže ovaj proces.