BiH
55

Kriminal u GRAS-u: Sutkinja Indira Jahić izuzeta iz predmeta, muž joj radio u GRAS-u

Piše: M. N.
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojem se traži izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća u predmetu GRAS Indire Jahić zbog sumnje u njenu pristrasnost u ovom slučaju.

Naime, Tužilaštvo KS dobilo je dokumentaciju od Federalne uprave policije iz koje se vidi da je suprug predsjednice Sudskog vijeća Izedin Jahić bio zaposlen u GRAS-u u vrijeme kada je na čelu ovog preduzeća bio jedan od optuženih u ovom slučaju Ibrahim Jusufranić. Izuzeće je zatražila zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS Berina Alihodžić i zahtjev je usvojen prije dva dana.

Jusufranić i Petrović su uhapšeni početkom septembra i nakon jednomjesečnog pritvora pušteni su da se brane sa slobode.

Kako je rekla glavna tužiteljica Dalida Burzić, predmet GRAS je bio zaboravljen i kada je došla na ovu poziciju predmet je bio u fazi arhiviranja.

"Nadležni tužilac nije obavijestio sud o obustavi istrage. To je učinjeno kada sam ja došla i tada je upućena pritužba koju sam prihvatila i pokrenula postupak u ovom slučaju. Protiv tog tužioca je poslana pritužba Visokom sudskom i tužilačkom vijeću", rekla je Burzić.

Podsjetimo, Ibrahim Jusufranić, Branislav Petrović i Abdulah Grđo uhapšeni su 1. septembra po naredbi ovog tužilaštva zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a čime su, s obzirom na način izvršenja i s obzirom na obim prouzrokovane štete, izazivali ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za KJKP Gras Sarajevo i za Budžet Kantona Sarajevo. Ukupna šteta veća je od milion KM.

Optužnica je potvrđena 29. septembra ove godine.