BiH
8

Kriminal u GRAS-u: Odgođeno suđenje Jusufraniću i Petroviću, traži se izuzeće sudije Hajdarevića

Piše: M. N.
Foto: CIN
Foto: CIN
Suđenje bivšem čelniku KJKP GRAS Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću koje je trebalo početi danas, odgođeno je zbog zahtjeva Kantonalnog tužilaštva KS za izuzećem sudije Muhidina Hajdarevića.

Iz Tužilaštva KS su ovo tražili jer smatraju da je sudija Hajdarević pristrasan zbog činjenice da je u prethodnom postupku u dva navrata bio član Sudskog vijeća koje je odbilo žalbe Tužilaštva na odluke Suda da se optuženima ne produži pritvor. Također, bio je član Vijeća koje je odbilo potvrditi optužnicu protiv optuženih smatrajući da nema dokaza da je počinjeno krivično djelo.

"Samim tim je tada donio svojevrsnu odluku. Ovo Tužilaštvo ovakvim postupanjem želi fer i nepristrasan postupak što očekuje i od Kantonalnog suda Sarajevo", rekla nam je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Sada će Kolegij Kantonalnog suda odlučiti o ovom zahtjevu, ali nije poznato kada.

Tužilaštvo KS je ranije zatražilo i izuzeće sutkinje Indire Jahić jer joj je muž radio u GRAS-u u vrijeme kada je Jusufranić bio direktor. Izuzeće je zatraženo zbog sumnje u njenu pristrasnost u ovom slučaju te je ona izuzeta početkom februara.

Podsjetimo, bivši direktor GRAS-a, a sadašnji rektor Ibrahim Jusufranić i vlasnik Internacionalnog Univerziteta u Travniku Branislav Petrović uhapšeni su 1. septembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno falsifikovanje isprava, te time preduzeću GRAS i Budžetu Kantona Sarajevo nanijeli milionsku štetu.

Jusufranića se tereti da je, dok je obavljao funkciju direktora u GRAS-u, svjesno doveo u zabludu UO ovog preduzeća kojij je naložio kupovinu četiri autopraonice od firme iz Slovenije koja je zapravo u vlasništvu Jusufranićevog sina Jasmina, navedeno je na prvom ročištu o određivanju pritvora.

Naime, Jusufranić je prešutio da je radna grupa formirana pri ovom preduzeću konstatovala u svom izvještaju kako GRAS nema potrebu za nabavkom pomenutih autopraonica, čijom kupovinom je ova firma oštećena za 882.825 eura, dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 eura.

Kada je riječ o Branislavu Petroviću, koji je Jusufranićev šura, on je zajedno s Abdulahom Grđom, koji je, kako se ustanovilo, sada i svjedok pokajnik, otvorio firmu koja je trebala biti sestrinska firma jedne kompanije iz Njemačke koja se bavila isključivo marketingom.

Tako je kompanija koju su Grđa i Petrović osnovali radila isključilo s GRAS-om koji joj je po izuzetno povoljnim uvjetima prodavao oglasni prostor.

Ukupna šteta pričinjena GRAS-u i Budžetu Kantona Sarajevo veća je od milion KM.

Nakon jednomjesečnog pritvora osumnjičeni su pušteni na slobodu uprkos tome što je Tužilaštvo KS zatražilo produženje pritvora.