BiH
0

Bivši predsjednik UO KJKP GRAS: Jusufranić nas nije doveo u zabludu za kupovinu autopraonica

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Suđenje bivšem direktoru KJKP GRAS Ibrahimu Jusufraniću koje je trebalo biti održano u petak, odgođeno je jer je Tužilaštvo KS zatražilo izuzimanje sudije Muhidina Hajdarevića. Jusufranić se tereti da je sa Branislavom Petrovićem počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, te time KJKP GRAS i Budžetu KS nanio milionsku štetu.

Redakciji portala Klix.ba javio se Omir Tufo koji je bio predsjednik Upravnog odbora (UO) preduzeća GRAS u vrijeme kada je Jusufranić bio na direktorskoj funkciji, tvrdeći kako nisu tačni navodi da je Jusufranić doveo u zabludu UO ovog preduzeća naloživši kupovinu četiri autopraonice od firme iz Slovenije koja je zapravo u vlasništvu Jusufranićevog sina Jasmina.

"To je bio rezultat provedene tenderske procedure u kojoj je ta firma izabrana kao najpovoljniji ponuđač na tenderu raspisanom po osnovu godišnjeg plana nabavke osnovnih sredstava za 2005.godinu, odobrenog od strane Ministarstva saobraćaja i Vlade KS. UO je bila prezenetirana originalna dokumentacija iz koje se ni na kakav način nije mogla zaključiti da je Jasmin Jusufranić bio vlasnik firme koja je dostavila ponudu. Pri ovome naglašavam da je birana i odabrana najbolja ponuda, tako da vlasništvo u firmama koje su bile ponuđači, a koliko se sjećam bilo ih je četiri ili pet, nije ni tretirano kao kriterij za odabir", rekao nam je Tufo koji je bio na poziciji predsjednika UO KJKP GRAS u periodu od 2000. do 2006. godine.

Istakao je kako je svojevremeno mnogo toga sugerisao ministrima saobraćaja u KS, kojih se za njegovom mandata promijenilo četvero, "o prostoru u kojem Jusufranić može da koristi svoje diskreciono pravo direktora i osigura proviziju za sklopljene poslove po zakonu, te potrebu da se određene stvari promjene u GRAS-u da ne bi došao na današnje grane". No, kaže kako se ništa nije uradilo po tom pitanju.

"U onome u čemu je Jusufranić mogao biti spriječen u sabiranju ličnog kapitala stvari su nedokazive, jer za takve radnje ne postoje ni papiri niti svjedoci. I sam sam, kao i ostali članovi UO, prilikom davanja iskaza u svojstvu svjedoka kod gospodina Osmića kao postupajućeg tužioca, kada su slični navodi bili izloženi na izričit način skrenuo pažnju da se radi o manipulaciji podacima. Njega, kao ni Tužilaštvo KS, to nije spriječilo da i dalje na istoj strukturi 'dokaza' grade optužbu, koja će po mom skromnom mišljenju završiti isto kao i tužba podnijeta protiv UO, poslije nezakonitih sedam godina istrage, bezbrojnih novinskih napisa u svakoj prilici najavljenih novih štrajkova u GRAS-u, gdje smo članovi UO i ja, po tim navodima, bili dio kriminalne grupe koja je pronevjerila milione, bez imalo odgovornosti za iznesenu informaciju", kazao je Tufo.

Podsjetimo, na prvom ročištu o određivanju pritvora tužilac Senad Osmić je iznio podatak da je Ibrahim Jusufranić svjesno u zabludu doveo UO GRAS-a jer ga nije upoznao sa izvještajem radne grupe koja je analizirala potrebe GRAS-a za autopraonicama, a u kojima se zaključuje da za takvu nabavku nema osnova. No, uprkos tome provedena je odluka o nabavci četiri autopraonice. sva poručena roba isplaćena je avansno i to ni manje ni više firmi iz Slovenije koja je u vlasništvu Ibrahimovog sina Jasmina Jusufranića.

Navedeno je kako je tako GRAS oštećen za 882.825 eura dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 eura. Pomenute autopraonice nikada nisu iskorištene te je za njih plaćana ležarina u iznosu od 104.000 KM dok su za pripremu objekta za postavljanje autopraonice morala biti uplaćena i dodatna sredstva od 240.000 KM.