|

Kriminal u GRAS-u: Odbijen zahtjev Tužilaštva KS za produženje pritvora Jusufraniću i Petroviću

Kriminal u GRAS-u: Odbijen zahtjev Tužilaštva KS za produženje pritvora Jusufraniću i Petroviću
1
Piše: M. N.
11.11.2015. u 16:41
17
komentara
1

dijeljenja
Kriminal u GRAS-u: Odbijen zahtjev Tužilaštva KS za produženje pritvora Jusufraniću i Petroviću Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kantonalno Tužilaštvo KS zaprimilo je Rješenje kojim se ponovo odbija prijedlog ovog tužilaštva da se prema optuženima Ibrahimu Jusufraniću (bivšem čelniku GRAS-a) i Branislavu Petroviću, produži mjera pritvora, potvrđeno je za Klix.ba u Tužilaštvu KS.
Kako nam je rekao portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić, Tužilaštvo je nezadovoljno ovom odlukom i ponovo će uložiti žalbu.

Podsjetimo, bivši direktor GRAS-a, a sadašnji rektor Ibrahim Jusufranić i vlasnik Internacionalnog Univerziteta u Travniku Branislav Petrović uhapšeni su 1. septembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno falsifikovanje isprava, te time preduzeću GRAS i Budžetu Kantona Sarajevo nanijeli milionsku štetu.

Optužnica je potvrđena 29. septembra ove godine.
Tokom prvog ročišta za određivanje pritvora, tužitelj Senad Osmić kazao je kako je Ibrahim Jusufranić, dok je obavljao funkciju direktora u GRAS-u, svjesno doveo u zabludu UO ovog preduzeća te je ovaj naložio kupovinu četiri autopraonice od firme iz Slovenije koja je zapravo u vlasništvu Jusufranićevog sina Jasmina.

Naime, Jusufranić je prešutio da je radna grupa formirana pri ovom preduzeću konstatovala u svom izvještaju kako GRAS nema potrebu za nabavkom pomenutih autopraonica čijom kupovinom je ova firma oštećena za 882.825 eura, dok je isporučilac ostvario korist od 877.606 eura.

Kada je u pitanju Branislav Petrović, koji je Jusufranićev šura, on je zajedno s Abdulahom Grđom, koji je, kako se ustanovilo sada i svjedok pokajnik, otvorio firmu koja je trebala biti sestrinska firma jedne kompanije iz Njemačke koja se bavila isključivo marketingom.

Tako je kompanija koju su Grđa i Petrović osnovali radila isključilo s GRAS-om koji joj je po izuzetno povoljnim uvjetima prodavao oglasni prostor.

Ukupna šteta pričinjena GRAS-u i Budžetu Kantona Sarajevo veća je od milion KM.

Nakon jednomjesečnog pritvora, osumnjičeni su pušteni na slobodu uprkos tome što je Tužilaštvo KS zatražilo produženje pritvora.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...