Komentari (33)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Znaci sad i priznaju da nam mmf osigurava plate :)
Meni i mnogima vlada ne osigurava ništa, nego mi njoj porezima koje plaćamo osiguravam da kupuje socijalni mir i izbore. MMF je najveća podvala ovom narodu i državi.
koji su to hajavni kad nas sve zaduzuju da bi sebi isplatili plate (istovremeno odbivsi svaki razumni poziv na smanjenje svojih za nase prilike basnoslovnih primanja).. haman je jedino rjesenje sve popaliti.. samo su tako odstupili..
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
za pola godine ima da nas nema
vladajuća elita zadužuje narod i preliva novac iz budžeta na privatne račune, jer niko od njih na svom ličnom računu nije u minusu a narod i država grcaju u dugovima.
ja prezimena i govana
PITAM UREDNIŠTVO PORTALA! Zašto su sklonili vijest o MMF-u tako brzo? Da li je to bilo po direktivi. Ostavite temu neka se vidi kako je javno mijenje opredjeljeno po tom pitanju. Hvala
Bolju vijest odavno nisam čuo. Očekujem da budžetlije konačno shvate kako I njima visi glava u kesi, pa će se valjda malo okrenuti domaćim proizvodima jer je to jedini način da se budžet napuni.
Slaviću dan kada bude prekinut aranžman sa MMF-om i sva ta neracionalna zaduživanja jer će to označiti početak ozdravljenja društva i gradnju na čvrstim temeljima. Taj dan nažalost još nije došao.
Poceli smo ovisit i o kreditu, kojeg nema. Svaka cast moj narode.
Debili, mozete li ista sami zaraditi ili ce vam vjecno i beskrajno biti potreban nesretni MMF kako bi ste isplacivali pare prekobrojnoj administraciji. Kakva so mi debilska drzava skorojevica i neradnika.
Sad će oni kod Dodika da idu u Rusiju po kredite.
Eto vidite da krediti od MMF-a idu u privredu i stvaranje nove vrijednosti :)
Idioti pa smanjite plate i dovedite ih na realan nivo, koji može izdržati ovaj narod i privreda, i neće biti kašnjenja plata. Nemojte samo reći da ne možete zbog kolektivnih ugovora. Ako je to problem, onda će vam narod pomoći u tome da se koelktivni ugovori revidiraju tako što će blokirati sve finansijske tokove u zemlji dok se sindikati ne urazume i ne prihvate realnost.
Plate administracije uopste nisu visoke...prednost je sto su redovne. Nemojte biti kreteni pa reci da je wau visoka plata 1100 KM, koliko je prosijek u administraciji. Nemojte obicne administrativne radnike mijesati s ministrima, zamjenicima, parlamentarcima, savjetnicima (kojih ima I previse) koji uzimaju lopatom.
Dok su bili potrebni krediti za javnu potrošnju to znači da je javna potrošnja u komnpletu prenapuhana. Ne bih ja da određujem kolika kome plata pripada nego kompletnu javnu potrošnju (gdje je najveća stavka plate ) treba svesti na mjeru da to može bez preopterećavanja podnijeti privreda i građani. Ni Darki Babalju 4.500 KM nije velika plata. I nije problem samo u visini plata, tu su i topli obroci, minuli staž i druge beneficije, godišnji odmor duplo duži nego kod čovjeka koji radi u realnom sektoru i obezbjeđuje tako platu administarciji koja bi trebala biti njegov servis a ne njegov gospodar. Prosto rečeno, radno zakonodavstvo za javni i privatni sektor treba ujednačiti pa da svi dijelimo istu sudbinu. Onda će i administracija biti zainteresovanija za prosperitet društva i kvalitenu političku selekciju, otvoreno će pričati o nepotizmu zbog kojeg se plate svima moraju smanjiti u administraciji iz prostog razoga jer je previše zaposlenih. Trenutno su budžetlije u potpuno autističkom stanju. Ne vide i interesuje ih ništa.
ŠTO JE KRIZA? Kriza je onaj period u kojem postaju vidljive glavne proturječnosti kapitalizma, koje se tada poništavaju. Neodrživost ovih proturječnosti vodi s vremenom u kapitalističke krize koje onda poprimaju razne oblike, a najočigledniji je oblik financijske krize. Društveni karakter proizvodnje (rada) i privatni karakter prisvajanja plodova tog rada, isisavanje sve većeg profita osiromašenjem njegovog jedinog stvaratelja – radnika, kupovna moć koja nije adekvatna realnom stanju stvari (pa se razlika pokriva zaduživanjem), proizvodnja radi profita, a ne radi potreba društva, povećanje dobne granice za mirovine u vrijeme rasta produktivnosti rada, povećanje jaza između plaća radnika i plaća kapitalista, povećanje jaza između plaća radnika i dobiti kapitalista, povećanje jaza između nominalnih i realnih plaća itd. – sve su to proturječnosti kapitalizma kao sistema uopće, a time i proturječnosti hrvatskog kapitalizma.
cuj mmf- akcize na duhanske proizvode, opala prodaja malbora i ostalih pa sad bijednim nasim ministrima pucaju zahtjeve za dobijanje mmf-a... Na kraju ce nam sve uzeti a ovi nasi ce do tada poslati djecu vani sa milionima i nek se narod pati jos vise...
kad ce ovaj MMF prestati davati pare ovim nasim bijednicima, nema napretka dok ne prestanu ova zaduzivanja