{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajina nakon odluke MMF-a: Plaće će možda kasniti, penzije su sigurne

30.4.2014. u 11:37
8
33
Krajina nakon odluke MMF-a: Plaće će možda kasniti, penzije su sigurne
8
Krajina nakon odluke MMF-a: Plaće će možda kasniti, penzije su sigurne
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar finansija u Vladi Federacije BiH Ante Krajina za Klix.ba je izjavio da će plaće u tom entitetu možda i kasniti nakon što su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas saopćili kako BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana.
Kada je riječ o penzijama, Krajina kaže da tu neće biti problema "jer su one prioritet za Vladu FBiH, koja sredstva za penzije uplaćuje prije nego za plaće".

Kreditni stand-by aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zapao je u teškoće nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.

Izmjene ovoga Zakona su preduvjet za isplatu tranši BiH, a Krajina navodi da će misija MMF-a u novu posjetu našoj zemlji stići u drugoj polovini maja, kada bi našoj zemlji mogli biti nametnute i nove obaveze u odnosu sa ovom međunarodnom organizacijom.

"Sigurno je da bez izmjena Zakona o akcizama BiH ne može biti novih uplata, a isto tako moguće je da ćemo dobiti i nove obaveze. Kad je riječ o usvajanju izmjena Zakona o akcizama BiH, nezahvalno je prognozirati kada bi se to moglo desiti, posebno u ovakvoj političkoj situaciji", rekao je Krajina.

Dodao je kako je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 miliona KM, te da će u slučaju obustave tih isplata, Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

"U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti", zaključio je Krajina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: