{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF: BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana

A
30.4.2014. u 10:50
4
36
MMF: BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana
4
MMF: BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana
Kreditni stand-by aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ponovo je zapao u teškoće, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.
Rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan saopćio je kako nedonošenje pomentih izmjena Zakona o akcizama na državnom nivou onemogućava zaključenje šestog pregleda ispunjenja obaveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

  "Osoblje MMF-a u ovom momentu ne može pred Izvršni odbora MMF-a iznijeti šesti pregled u okviru stand-by aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom. Iako su entitetske vlasti sprovele dogovorene mjere u pogledu poboljšanja naplate prihoda i budžetskih procesa, odluka Doma naroda Parlamenta BiH da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kojim bi se harmonizirala stopa akciza na različite duhanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje naredne tranše", kazao je Atoyan, saopćeno je iz Rezidentnog ureda MMF-a. 

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH naveo jeda se očekuje da se misija te međunarodne finansijske institucije vrati u Sarajevo i Banju Luku u drugoj polovini maja kako bi vodila razgovore o nastavku podrške MMF-a Bosni i Hercegovini.   

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: