BiH
25

Ante Krajina za Klix.ba: Isplata penzija sigurna, postoji mogućnost da plate kasne

Piše: Am. Dž.
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ukoliko tranša MMF-a ne bude uplaćena na vrijeme, te ukoliko izostane najavljeni rebalans budžeta u Federaciji BiH, onda će izvršavanje obaveza iz budžeta biti "vrlo ugroženo", rekao je u izjavi za Klix.ba ministar finansija FBiH Ante Krajina.

MMF je prošle sedmice objavio kako odgađa isplatu šeste rate kredita po osnovu stand-by aranžmana jer Parlament BiH nije usvojio očekivane izmjene zakona kojima bi se osiguralo izjednačavanje akciza na duhan i duhanske proizvode.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić jučer je izjavio da će se budžet Federacije BiH naći u velikoj krizi likvidnosti zbog blokade nove tranše MMF-a koja je trebala biti uplaćena početkom ovog mjeseca, a od koje, prema njegovom mišljenju "neće biti ništa".

S druge strane, ministar finansija FBiH Ante Krajina u razgovoru za Klix.ba ističe da još uvijek nije nemoguće da tranša bude uplaćena.

"Odgođeno je razmatranje našeg zahtjeva i doznaka tranše koja je bila planirana. Međutim, mi očekujemo u drugoj polovini ovog mjeseca da će tehnička misija MMF-a doći u BiH. Nastavit ćemo razgovore i pokušati realizirati preostale dvije tranše do polovine sedmog mjeseca", rekao je Krajina za Klix.ba.

On je istakao da bi po izostanku tranši MMF-a, Vlada tražila zamjenu za taj finansijski izvor. To bi podrazumijevalo rebalans budžeta, te uzimanje dijela sredstava iz javnih preduzeća u kojima je Vlada FBiH vlasnik, a koje imaju raniju akumuliranu dobit. Drugi dio sredstava Vlada FBiH bi pokušala prikupiti prodajom obveznica.

"Alternativa postoji. Međutim, ako ne bi bilo ni tranše, niti rebalansa budžeta, onda bi bilo vrlo ugroženo izvršavanje obaveza iz budžeta, a time i likvidnost, te visina sredstava koja bi se mogla isplatiti", naglasio je Krajina.

Napominje da trenutno nije ugrožena isplate penzija i primanja socijalnih kategorija za april ove godine.

"Mi smo već doznačili svoju obavezu za penzije za april. Uvjeren sam da će isplata ovih dana teći uobičajenim tokom i za invalidnine. Postoji mogućnost da plaće kasne nekoliko dana", rekao je Krajina.