{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić: Treba razmišljati o rebalansu federalnog budžeta

F
5.5.2014. u 16:04
12
63
Nikšić: Treba razmišljati o rebalansu federalnog budžeta
12
Nikšić: Treba razmišljati o rebalansu federalnog budžeta
Nermin Nikšić (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u Sarajevu da će unutar Federalne vlade danas biti riječi o mogućem rebalansu federalnog budžeta jer je već jasno da nema ništa od naredne tranše novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po stand-by aranžmanu Bosne i Hercegovine s tom finansijskom institucijom, koja je trebalo da bude do 12. maja.
Na novinarsko pitanje je li ugrožena isplata plaća u FBiH, odgovorio je da je upitno izvršenje budžeta.

Aprilske penzije u FBiH će biti isplaćene na vrijeme, malog kašnjenja će biti u isplati ratnih i neratnih invalidnina, davanja za porodice šehida i poginulih boraca te drugih davanja iz domena socijalnog sektora, a kašnjenja plaća budžetskim korisnicima će sigurno biti, kazao je premijer.

Što se tiče budžetskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o “planu a“ i planu b“ te da bi ovaj drugi plan značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani budžeta za 40 posto, što je po njegovim riječima ipak "manje vjerovatnija varijanta“.

"Pretpostavljam da ćemo morati praviti rebalans budžeta kako bismo potrebna sredstva osigurali na drugi način", rekao je Nikšić novinarima.

U Vladi će biti riječi o modalitetima za pokrivanje nedostatka na prihodovnoj strani od oko 344 miliona KM, dodao je.

Premijer ipak vjeruje u održanje finansijske stabilnosti Federacije i u sadašnjoj situaciji.

Podsjetio je da je entitetska vlada izvršila obaveze za isplatu šeste MMF-ove tranše.

Problem je nastao nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhanske proizvode.

U takvom određivanju Doma naroda saučestvovali su i članovi Stranke demokratske akcije te dva člana Socijaldemokratske partije BiH, rekao je također premijer Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: