{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajina: Do kraja godine objava liste poreznih dužnika

F
20.11.2013. u 18:01
0
6
Krajina: Do kraja godine objava liste poreznih dužnika
0
Krajina: Do kraja godine objava liste poreznih dužnika
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Do kraja godine rok je do kada će biti objavljena lista poreznih dužnika u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ante Krajina.
I u UIO napominju da su spremni da na svojoj internet stranici objave listu porezih dužnika, čim se u Službenom glasniku BiH objave izmjene i dopune Zakona o postupku indirektnog oporezivanje.

Nakon današnje tematske sjednice UO UIO, posvećene prihodima i realizaciji preporuka tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Krajina je na pres-konfereniciji u Banjoj Luci rekao da su brutoprihodi prikupljeni u približno istom iznosu, kao i oni naplaćeni u 2012., ali da su neto porezi za 2,3 posto manji nego u istom periodu lani.

Razlog za to je, kazao je, povećani povrat PDV-a, kao i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, što je umanjilo carine.

Kada je u pitanju plan za narednu godinu, Krajina je rekao da procjenjuju da bi rast u oblasti privrede u narednoj godini trebao da bude oko dva posto, što bi trebalo da se odrazi i na prihode.

Neće biti problem, kaže, i da izvrše korekcije na niže ili na više kroz rebalanse budžeta.

Direktor UIO BiH Miro Džakula je rekao da se treba postaviti i pitanje koliki je fiskalni kapacitet BiH te na osnovu realnih projekcija pristupiti i izradi budžeta.

"Zabrinjava trend smanjenog uvoza u BiH i krajnje potrošnje", rekao je Džakula i dodao da je prisutan rast izvoza, na osnovu kojeg se vrši povrat PDV-a, što se održava na netoprihode.

On se ipak nada da će UIOBiH i ovu godinu završiti s većim bruto prihodima nego 2012.godine, unutoč, kako navodi, svim negativnim ekonomskim pokazateljima.

Potvrdio je da je UIOBiH ispunila sve što je MMF postavio u Pismu namjera, među kojima i prinudnu naplatu od 30 miliona KM, te sistematizaciju, a sve s ciljem saniranja evazije prihoda.

Po završetku tematske, danas je u Banjoj Luci održana i redovna sjednica UO UIOBiH, a usvojena je odluka o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarina za 2014. godinu, te plan rada UIOBiH za iduću godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: