BiH
0

Krajina: Do kraja godine objava liste poreznih dužnika

FENA
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Ante Krajina (Foto: Klix.ba)
Do kraja godine rok je do kada će biti objavljena lista poreznih dužnika u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ante Krajina.

I u UIO napominju da su spremni da na svojoj internet stranici objave listu porezih dužnika, čim se u Službenom glasniku BiH objave izmjene i dopune Zakona o postupku indirektnog oporezivanje.

Nakon današnje tematske sjednice UO UIO, posvećene prihodima i realizaciji preporuka tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Krajina je na pres-konfereniciji u Banjoj Luci rekao da su brutoprihodi prikupljeni u približno istom iznosu, kao i oni naplaćeni u 2012., ali da su neto porezi za 2,3 posto manji nego u istom periodu lani.

Razlog za to je, kazao je, povećani povrat PDV-a, kao i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, što je umanjilo carine.

Kada je u pitanju plan za narednu godinu, Krajina je rekao da procjenjuju da bi rast u oblasti privrede u narednoj godini trebao da bude oko dva posto, što bi trebalo da se odrazi i na prihode.

Neće biti problem, kaže, i da izvrše korekcije na niže ili na više kroz rebalanse budžeta.

Direktor UIO BiH Miro Džakula je rekao da se treba postaviti i pitanje koliki je fiskalni kapacitet BiH te na osnovu realnih projekcija pristupiti i izradi budžeta.

"Zabrinjava trend smanjenog uvoza u BiH i krajnje potrošnje", rekao je Džakula i dodao da je prisutan rast izvoza, na osnovu kojeg se vrši povrat PDV-a, što se održava na netoprihode.

On se ipak nada da će UIOBiH i ovu godinu završiti s većim bruto prihodima nego 2012.godine, unutoč, kako navodi, svim negativnim ekonomskim pokazateljima.

Potvrdio je da je UIOBiH ispunila sve što je MMF postavio u Pismu namjera, među kojima i prinudnu naplatu od 30 miliona KM, te sistematizaciju, a sve s ciljem saniranja evazije prihoda.

Po završetku tematske, danas je u Banjoj Luci održana i redovna sjednica UO UIOBiH, a usvojena je odluka o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarina za 2014. godinu, te plan rada UIOBiH za iduću godinu.