Privreda
0

UIO: Pad netoprihoda zbog povećanog povrata PDV-a

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2013. godine iznosili su tri milijarde i 845 miliona KM i manji su za milion KM ili 0,04 posto u odnosu na isti period 2012., saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

Na blagi pad netoprihoda od indirektnih poreza, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, uticao je rast povrata PDV-a.

UIO je u osam mjeseci 2013. godine privredi vratila 651 milion KM, što je za 67 miliona KM više u odnosu na isti period 2012.

Na rast zahtjeva za povrat PDV-a utjecalo je povećanog nivoa izvoza dobara van Bosne i Hercegovine u toku ove godine, veći zahtjevi za povrat PDV-a od strane međunarodnih organizacija koje učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u BiH (izgradnja Koridora 5 C i drugi projekti), te nelikvidnost poreskih obveznika koji zbog teške ekonomske situacije sada traže povrat sredstava na račun umjesto ranije češće korištenog poreskog kredita, pojašnjavaju iz UIOBiH.

"Pad prihoda od indirektnih poreza bilježe i sve zemlje u okruženju, unatoč činjenici da su u prethodnom periodu povećale stopu PDV-a (Hrvatska sa 22 posto na 25, Srbija sa 18 na 20 i Crna Gora sa 17 na 19 posto)", navodi se u saopćenju.

U toku septembra mjeseca 2013. godine UIO je prikupila 420 miliona KM što je za 18 miliona KM više u odnosu na isti period 2012. godine.

Očekuju da će prihodi do kraja godine biti na razini prošlogodišnjih prihoda od indirektnih poreza.