{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kovačević: Blizu 9.000 poreznih obveznika duguje 296 miliona KM

F
3.1.2014. u 12:41
6
19
Kovačević: Blizu 9.000 poreznih obveznika duguje 296 miliona KM
6
Kovačević: Blizu 9.000 poreznih obveznika duguje 296 miliona KM
Ratko Kovačević (Foto: Anadolija)
Trenutni dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosi 296 miliona KM i taj iznos duguje oko 9.000 poreznih obveznika iz BiH, izjavio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Ratko Kovačević , nakon što je Uprava danas javno objavila spisak najvećih dužnika.
Kovačević je u izjavi novinarima pojasio da se na toj listi nalaze porezni obveznici koji duguju 25.000 KM i više, a i svi ostali su dostupni na upit u UIOBiH.

"Iskoristit ćemo sva zakonska prava da dođemo do naplate tih 296 miliona KM duga", rekao je Kovačević i potvrdio i da je UIO sa 76 obveznika sklopio i ugovore o reprogramu duga na iznos od 70 miliona KM.

Kovačević je potvrdio da će lista dužnika na kraju svakog mjeseca biti užurirana, a vjeruje da je bila stimulativna najava da će se objaviti spisak dužnika i u tom periodu je uplaćeno oko 10 miliona KM duga.

Na listi su i neki dužnici protiv koje je Uprava za indirektno oporezivanje podnijela izvještaje Tužilaštvu BiH, a koji su prekršili zakon iz oblasti indirektnih poreza i po tom osnovu je budžet BiH oštećen za oko 160 miliona.

"Tužilaštvo BiH je već podiglo optužnicu protiv najvećeg PDV dužnika, kompanije Kekerović iz Laktaša, koja duguje više od devet miliona KM", rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje, koja očekuje da se okonča procesuiranje jednog predmeta o PDV-u pred pravosudnim organima kako bi to bila jasna poruka onima koji se upuštaju u nezakonitosti po osnovu PDV-a, prije svega zahtjevane povrate PDV-a koji nisu utemeljeni u zakonu.

Na listi dužnika su i neke entitetske institucije, poput Direkcije za robne rezerve RS-a i Federalne direkcije za robne rezerve, a Kovačević očekuje da i oni izmire te obaveze.

Problem su porezni dužnici, preduzeća koja su u stečaju, a UIOBiH nastoji upisom hipoteka da naplati i taj dug.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanje stekli su se uvjeti da se javno objave svi oni obveznici koji imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza: PDV-a, akciza, carina i putarina.

Pored javne objave dužnika, u usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koji je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen s 10 na pet posto, a zatezna kamata s 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

UIO je ovaj prijedlog, smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata, uradio kako bi izašao u susret poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1. januara 2006. godine pa zaključno s 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, s teretom naknadne prinude iznosio je 789 miliona KM.

Procent naplate duga iznosi 65 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: