{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Uskoro javna lista dužnika za poreze

F
17.11.2013. u 14:42
1
20
UIO BiH: Uskoro javna lista dužnika za poreze
1
UIO BiH: Uskoro javna lista dužnika za poreze
Zgrada UIO-a
Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika moraju uplatiti obaveze po osnovu indirektnih poreza u što kraćem roku, upozoreno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanje, čija se objava u Službenom glasniku BiH očekuje za nekoliko dana, Uprava za indirektno oporezivanje BiH će pripremiti i javno objaviti sve one obveznike koji imaju dugovanja po osnovu indirektnih poreza: PDV, akcize, carine i putarine.

Kompletna procedura usvajanja pomenutog zakona završena je prošle nedjelje usvajanjem u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Tako svi obveznici koji ne žele ugroziti svoju poslovnu reputaciju imaju još svega nekoliko dana da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza kako se ne bi našli na listi dužnika", navode iz Uprave.

Pored javne objave dužnika, u upravo usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koje je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen s 10 na pet posto, a zatezna kamata s 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

UIO je ovaj prijedlog, smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata, uradila kako bi izašla u susret poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti.

Podsjećaju da je od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1.januara.2006. godine pa zaključno sa 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio je 789 miliona KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja do danas je naplaćeno 520 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 269 miliona KM i to duguje 9.089 obveznika iz BiH.

Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate.

Procenat naplate duga iznosi 65 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: