Nova većina?
1.1k

Konaković: Slažemo se sa zahtjevima Naše stranke, SDP-a i DF-a za formiranje vlasti u KS

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik političke stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je kako se oni slažu sa zahtjevima Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte kada je riječ o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

Prošle sedmice održan je sastanak Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez SDA. Sve tri stranke jasno su kazale da će u narednom periodu raditi na formiranju programske, a ne matematičke koalicije.

Konaković je ocijenio kako su zahtjevi lijevo orijentisanih stranaka korektni i da se Narod i pravda u potpunosti slažu sa zahtjevima koje su iznijeli predstavnici Naše stranke, SDP-a i DF-a.

"S najvećim dijelom onoga što govore predstavnici tri stranke mi se apsolutno slažemo. Počevši od depolitizacije javnog sektora, a pogotovo taj koncept programskih koalicija. Moramo prvo definisati šta ćemo raditi i nakon toga odabrati dobre ljudi koji ne moraju uopće biti iz stranaka. Naprotiv, mi ćemo zagovarati da to budu eksperti", rekao je Konaković.

Na pitanje kada bi mogao biti sastanak lijevih stranaka s Narodom i pravdom, Konaković je rekao da se na vrijeme počelo i da bi bilo dobro da Naša stranka, SDP i DF među sobom riješe dvoumice.

"U finalnom razgovoru bismo ukrstili naše stavove i mislim da nismo suprotnih mišljenja, odnosno da ćemo lako to dovesti u red. Što se tiče datuma, ne bih da prejudiciram, ali mislim da će to biti naredne sedmice", kazao je Konaković.

Na društvenim mrežama posljednjih dana masovno se dijeli zaključak Vlade KS, a koji je potpisao Elmedin Konaković u svojstvu premijera. Riječ je o zaključku kojim je stavljen van snage zaključak kojim je utvrđen Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

Riječ je o zakonu koji je trenutni uslov Naroda i pravde za formiranje vlasti u KS. Konaković je rekao kako taj zaključak zloupotrebljavaju pojedinci iz SDA navodeći kako se on ranije protivio usvajanju tog zakona što, kako kaže, uopće nije tačno.

"Dok smo bili zastupnici u Skupštini KS, Peđa Kojović iz Naše stranke i ja smo predlagali taj zakon pa su nam ga vratili na dopune i jednostavno nije bilo volje da on bude usvojen. Poslije sam ga ja u svojstvu predsjednika Vlade KS dao u proceduru i ponovo je taj zakon opstruiran na način da su ga vratili. Nakon toga je Kojović uputio svoj prijedlog zakona. Kako procedure nalažu da se u isto vrijeme ne mogu nalaziti dva ista zakona od dva predlagača, mi smo ispoštovali Kojovića i povukli svoj prijedlog, a u proceduri je ostao Kojovićev koji na kraju opet nije usvojen", rekao je Konaković.

Istakao je da će Narod i pravda do kraja ostati ustrajni u tome da se ovaj zakon, koji je za njih uslov za formiranje vlasti u KS, usvoji kako bi se funkcioneri dobro namučili i dokazali porijeklo imovine.

"To je primarni uslov da s bilo kim razgovaramo o koalicijama. Siguran sam da imamo i podršku skupštinske većine. Dakle, podršku svih stranaka osim Stranke demokratske akcije (SDA)", kazao je Konaković.

Na pitanje da li ranije verzije zakona, koje su već bile u proceduri, sadržajno odgovaraju Narodu i pravdi, Konaković je odgovorio da se prijedlozi zakona moraju doraditi jer je bilo određenih dilema vezanih za porodično stablo.

"On se mora doraditi. Odnosno, moraju se dati ovlasti Uredu za kvalitet i jednoj komisiji koja će biti zadužena za antikorupcione nadzore. Trenutno je rano govoriti o sadržaju", zaključio je Konaković.