BiH
71

Konaković: Preuzimamo upravljanje Zavodom zdravstvenog osiguranja

FENA
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Elmedin Dino Konaković (Foto: Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo preuzima upravljanje Zavodom zdravstvenog osiguranja, jer je ustanovila da metodologija dosadašnjeg rada nije idealna - kazao je danas u Sarajevu premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konakovć.

Izjavio je to nakon današnjeg sastanka s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenanom Crnkićem o aktuelnim temama i problemima o donošenju finansijskog plana Zavoda za 2015. godinu te o njegovom rebalansu.

Također je ustanovio da finansijski plan ove ustanove nije u skladu s politikama koje planiraju implementirati u pružanju zdravstvenih usluga.

"Insistirat ćemo na stvarima koje su bolje za pružanje usluga i nećemo nepotrebno trošiti novac", poručio je.

Objasnio je da finansijski plan Zavoda predviđa određene informatizacije o kojima nemaju tačne informacije, dok s druge strane postoje liste čekanja u porodičnoj medicini te da građani sami donose lijekove i sterilne gaze.

"Upravni odbor Zavoda koji se u protekloj godini sastao četiri ili šest puta, od toga su četiri sjednice bile telefonske. Također je finansijski plan odobren na telefonskoj sjednici", objasnio je.

Najavio je da će ozbiljno analizirati rad svakog uposlenika Zavoda, zatim direktora, člana Upravnog i Nadzornog odbora te utvrditi šta se dešavalo posljednjih godinu dana.

"Ima dovoljno sredstava da zdravstvena zaštita bude kvalitetnija i da svi budu zadovoljni, a pri tome mislim na socijalnu i boračku kategoriju", zaključio je premijer Konaković.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić izrazio je spremnost da slijedi viziju nove Vlade KS-a, ali da trebaju preuzeti odgovornost.

"Jedinstvena metodologija koja definiše način rada za sobom povlači 700 otkaza u Domu zdravlja i više od 1.000 otkaza u Kliničkom centru", objasnio je.

Dodao je da metodologija propisuje egzaktan broj uposlenih u zdravstvu, ali da sve zdravstvene institucije nadmašuju taj broj.

Također je dodao da ih Vlada i Skupština KS-a ne mogu amnestirati od odgovornosti ukoliko posluju protiv zakona, jer Zavod isključivo posluje u skladu sa zakonom.

Istakao je da je Zavod stabilna materija u KS-u te da bi bilo bolje da su bili konsultovani prilikom donošenja određenih akata, jer stvari na koje su oni upozoravali imaju odjek u javnosti.

Na pitanje koliko je puta do sada zasjedao Upravni odbor Zavoda, Crnkić je kazao da ne želi komentirati stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti.