BiH
73

Skupština KS usvojila finansijske izvještaje KCUS-a i Opće bolnice

FENA
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici usvojili izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" za 2014. godinu.

Ministrica zdravstva KS-a Emira Tanović-Mikulec istakla je da se u izvještaju o finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu navodi da su ukupni prihodi u 2014., u vrijeme menadžmenta na čijem čelu je bio Damir Aganović, ostvareni u iznosu od 192.491.424, a rashodi 204.026. 038 KM. Naglasila je da je ostvareni gubitak u poslovanju 11.628.432 KM.

  • Broj zaposlenih na kraju 2014. iznosio je 3.727 osoba, što znači da je povećan za 86 uposlenih u odnosu na godinu prije. Bruto plaće i naknade ostvarene su u iznosu 89.397541 KM - objasnila je.

Također je istakla da ukupni prihodi za 2014. Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" iznose 24.555.716, a rashodi 25.259.211 KM, a razlika između prihoda i rashoda je 703.575 KM.

  • U ovoj bolnici u 2014. došlo je do smanjenja broja nezaposlenih osoba u odnosu na 2013., kada je broj zaposlenih iznosio 604 uposlenika. U 2014. zaposlena je 581 osoba, od čega je 426 zdravstvenih i 155 administrativnih i ostalih radnika - zaključila je.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je iznenađen što poslanici vode zajedničku raspravu o finansijskim izvještajima svih zdravstvenih institucija u ovom kantonu, jer ukoliko bismo raspravljali o svakom izvještaju pojedinačno, mogao bi se napraviti presjek stanja zdravstvenih institucija u KS-u.

  • Kada čitate izvještaje zdravstvenih institucija, stvori se slika koja vas upozorava da postoji set problema koji upućuje na činjenicu da je ovaj sistem nepravedan prema pacijentima i zdravstvenim radnicima - objasnio je.

Također je dodao da ukupni budžet zdravstvenih institucija KS-a iznosi oko 300 miliona, dok se na plaće uplaćuje oko 190 miliona.

  • Međutim, na plate nepriznatog kadra kojih ima oko 1.350 odlazi oko 35 miliona. Stiče se pogrešna slika da te ljude treba otpustiti, ali upravo suprotno. Sistematizacija radnih mjesta je rađena davno, dok je tehnologija uznapredovala - objasnio je.

Činjenica da je Vlada KS-a usvojila finansijske izvještaje, smatra Kojović, je razočaravajuća.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić dodao je da je porazna činjenica da od 1998. nije napravljena sistematizacija radnih mjesta u zdravstvenim institucijama.

  • Nauštrb medicinskog kadra, upošljava se nemedicinski kadar. Ako nekom sektoru hitno treba reforma, onda je to zdravstvo - poručio je.

Poslanik BPS-a Semir Halilović upozorio je na rad zdravstvenih institucija, u kojima je situacija mučna, jer se kako kaže, radi o životima pacijenata.

Poslanica SBB-a Ana Babić kazala je da nigdje ne postoji situacija da državna bolnica iznajmljuje prostor privatnoj klinici.

Zastupnik DF-a Goran Akšamija poručio je da se poslanici ove stranke slažu sa svim što su njegove kolege navele te da neće podržati većinu ovih izvještaja jer su dio političke upravljačke strukture.

Smatra da su uočene mnoge nepravilnosti kao što su nedostavljanje zapisnika sjednica nadzornih i upravnih odbora, izvještaji direktora te javnih nabavki.

  • Stav DF-a je da upravljačke strukture zdravstvenih institucija u KS-u ne mogu podržati reformske procese i trebaju se poduzeti pozitivni koraci, što znači da na čelu ovih institucija trebaju biti nekompromitirane ličnosti za sistemske promjene - poručio je Akšamija.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da se najviše novca u KS-u troši na obrazovanje i zdravstvo dodajući se slaže s 90 posto primjedbi zastupnika. Međutim, naglasio je da KS ima uređeniji zdravstveni sistem od većine ostalih kantona u BiH.

  • Vlada KS-a ne smatra da je situacija dobra u KS-u što se tiče zdravstva, a ključna stvar pružanja zdravstvenih usluga je reforma Zavoda zdravstvenog osiguranja, i to je segment koji fali Vladi da bi imala potpunu kontrolu - poručio je Konaković.

Također je dodao da bolnička zdravstvena zaštita ne može biti profitabilna, ali da mora biti funkcionalna.

  • Kapacitet i obim tercijarne zdravstvene zaštite je katastrofalan i pokazuje da sistem nije funkcionalan - kazao je Konaković dodajući da treba intenzivirati reformu zdravstvenog sistema u KS-u.

Dodao je da je primarni zadatak Vlade KS-a da Klinički centar bude funkcionalan te naredio menadžmentima da urade program sanacije i program mjera.

  • Ovo je vrlo ohrabrujuće što smo danas iznijeli sve probleme u zdravstvu, nemamo vremena da guramo probleme pod tepih - zaključio je premijer Konaković.