{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS-a dala saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja

F
31.3.2015. u 19:00
0
21
Skupština KS-a dala saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja
0
Skupština KS-a dala saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja
S današnje sjednice Skupštine KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici dali saglasnost na Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2015.
Prijedlog Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a iznosio je 349.900.955 KM, ali je Vlada KS-a predložila i usvojila umanjenje za 3.789.100 KM, tako da Finansijski plan s usvojenim amandmanima iznosi 346.111.855 KM.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (SDA) ukazao je na "niz nepravilnosti" u ovom dokumentu.

Između ostalog, kazao je da dokument pokazuje neprimjerenu metodologiju i ogromno trošenje novca budžetskih korisnika.

"Stav Vlade KS-a je da je došlo do velikog povećanja troškova zaposlenih te angažovanja vanjskih saradnika u odjelu za pravne poslove, što pokazuje nepostojanje vizije Zavoda", objasnio je.

Također je naložio Upravnom odboru da u roku 60 dana pripremi izmjene i dopune Finansijskog plana te ga dostavi Vladi KS-a zbog upućivanja u daljnju proceduru.

Poslanik DF-a Goran Akšamija kazao je da je ovaj dokument neprihvatljiv te predložio dva zaključka - da je neophodno napraviti rebalans budžeta Zavoda u narednih 60 dana te da se sva kapitalna ulaganja rade u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS-a do donošenja rebalansa.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Kenan Crnkić podsjetio je da je sanirao gubitak od 14 miliona KM u 2014. godini.

"Vlada KS-a je bez konsultovanja donijela izmjene u ovom dokumentu. Između ostalog, primit ćemo novih pet zaposlenika, ali ćemo otpustiti 28 ljudi", kazao je.

Također je naglasio da planiraju uvesti elektronske zdravstvene knjižice za koje im trebaju dodatna sredstva. Dodao je da su sav napor usmjerili na naplatu dugovanja iz proteklih godina.

"Finansijski plan je urađen na osnovu makroekonomske analiza, prema zakonu i važećom metodologijom", dodao je.

Konaković je na to odgovorio da se vizija Vlade i Zavoda ne slažu.

"Naša vizija nije informisati građanstvo o pravima koja im ne možemo pružiti, već ćemo se boriti na bolje pružanje zdravstvenih usluga", kazao je Konaković.

Dodao je da je Zavod poslovao pozitivno, jer su uzeli kredit od 15 miliona.

"Nismo ukinuli ništa već smo vas samo vratili na troškove koje ste imali 2014. godine, jer niste pokazali zašto vam trebaju dodatna sredstva. Nemojte se igrati retorike, već matematike", istakao je Konaković.

Dodao je da uprkos potrošenim sredstvima na projekt porodične medicine, stariji ljudi i dalje čekaju u redovima da dođu do svog doktora.

Pozvao je zastupnike da glasaju za amandmane koje je predložio.

Prema Finansijskom planu Zavoda koji nije usvojen, ukupni primici u 2015. godini su planirani u iznosu od 19.380.955 KM i manji su za 22 posto u odnosu na planirane i ostvarene primitke u 2014. godini.

Primici od kreditnog zaduženja planirani su u iznosu od 15.000.000 KM, a primici po osnovu primljenih otplata pozajmica datih zdravstvenim ustanovama u iznosu 4.380.955 KM.

U 2015. godini sredstva obavezne rezerve planirana su u iznosu od 17.640.853 KM.

Ukupni rashodi i izdaci tekućeg perioda bili su planirani u iznosu od 349.900.955 KM, što je za dva posto više u odnosu na rashode i izdatke izvršene u prethodnoj godini, a za tri posto više u odnosu na planirane u 2014. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: