{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM, obustavljeno milion dana bolovanja

Piše: E. S. H./Klix.ba
24.3.2015. u 14:00
57
124
ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM, obustavljeno milion dana bolovanja
57
ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM, obustavljeno milion dana bolovanja
Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u prošloj godini ostvario pozitivan poslovni rezultat po osnovu prihoda i primitaka u iznosu iznad 20 miliona KM. U potpunosti su sanirali naslijeđeni gubitak od 14 miliona KM. Ostatak sredstava iskorišten je za punjenje obavezne rezerve na zakonom propisan način, čime je dodatno osigurano i stabilizirano finansiranje zdravstva, a po završnom računu, iskazani neto rezultat je 13,1 milion KM, rekao je na danas održanoj konferenciji za medije Kenan Crnkić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
Kako je rekao Crnkić, prilikom preuzimanja funkcije direktora Zavoda prije godinu dana zatekao je gubitak u poslovanju u iznosu od 14 miliona KM. Posebno je istakao da je tokom prošle godine obustavljeno više od milion dana bolovanja.

"Zdravstvene ustanove su ponovo redovno finansirane bez kašnjenja i osigurane su plaće za više od 7.500 radnika u zdravstvu, koje se sada isplaćuju najkasnije do petog u mjesecu. Zavod je po ovom osnovu u 2014. godini isplatio 159,2 miliona KM ili prosječno 13,2 miliona KM mjesečno. Redovno se finansiraju i svi materijalni troškovi ustanova za koje se izdvaja 54,8 miliona KM. Doznačena sredstva za materijalne troškove u potpunosti su dostatna ustanovama, što je propisano važećom regulativom, te kao takva trebaju da pokriju sve prateće troškove uz uslov da se ista namjenski koriste", izjavio je direktor Zavoda.

Dodao je da je za lijekove sa Liste lijekova koja je najšira na području FBiH i jedina koja je u potpunosti usklađena sa Esencijalnom listom koju je donio Federalni ministar zdravstva, Zavod izdvojio 73,7 miliona KM, što je i dalje najviše u odnosu na sve ostalo kantone, ali i širu regiju.

Posebno su ponosni na to što nije dovedeno u pitanje redovno snabdijevanje osiguranika svim lijekovima sa liste, kao i dostupnost specifičnih lijekova namijenjenim liječenju rijetkih i veoma teških oboljenja.

"Svim osiguranim osobama omogućeno je maksimalno korištenje prava na ortopedska i druga medicinska sredstva. Lista pomagala i medicinskih sredstava na koju imaju prava osiguranici Kantona Sarajevo je također najšira u BiH, a za finansiranje ovih prava Zavod je izdvojio ukupno 7,2 miliona KM. Također, osigurano je i permanentno korištenje medicinske rehabilitacije kao produženog bolničkog liječenja u tri rehabilitaciona centra u FBiH (što trenutno ne osigurava nijedan kantonalni zavod), a za što je izdvojeno i uredno servisirano 1,3 miliona KM", rekao je direktor Crnkić u obraćanju medijima.

Nabavka savremenih aparataDanas je naglašeno i da je Zavod osigurao sredstva za nove razvojne projekte kao što je nabavka savremenog aparata za magnetnu rezonancu i ostale radiološke opreme za Opću bolnicu Prim. dr. Abdulah Nakaš u iznosu od 4,5 miliona KM. Nastavak izgradnje JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Novi Grad - Kumrovec u iznosu od 1,5 miliona KM, kao oglednog primjera savremenog opremljenog centra porodične medicine. Unaprijeđen je i kvalitet zdravstevne zaštite osiguranika u rubnim područjima Kantona otvaranjem punktova Hitne medicinske pomoći u opštinama Ilijaš, Vogošća i Hadžići sa 24-satnim radnim vremenom, čime je prvi put realiziran zahtjev ovih lokalnih zajednica star desetak godina, a što je naišlo na izuzetno odobravanje naših osiguranika i šire javnosti. Stavljen je u funkciju mamomat u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva na Ilidži, čime se dodatno osnažilo rano dijagnosticiranje i preveniranje opasnih malignih oboljenja.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja su posebno ponosni na modernizaciju zdravstvenog sistema kroz nastavak strateškog projekta razvoja informacionog sistema. U toku 2014. godine implementiran je ambulantni informacioni sistem u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, te je počelo provođenje testne faze uvođenja elektronskog recepta.

Ukinuti čekanje u ambulantama"Želimo da u narednoj godini dobijemo podršku da ovaj projekat zaživi u svim općinama Kantona Sarajevo podjednako, te da svi segmenti ustanove unutar zdravstvenog sistema budu u potpunosti informatizovani. Elektronska uputnica, te posebno elektronski recept smanjit će ne samo sate, nego i dane čekanja u ambulantama, znatno će olakšati korištenje prava našim građanima, rasteretiti ljekare i ostalo zdravstveno osoblje, kako bi mogli više vremena posvetiti samim pacijentima, a sistem će učiniti sigurnijim kroz standardizaciju, te omogućiti pouzdaniju i adekvatniju kontrolu i analitiku efikasnosti i uspješnosti samog terapijskog djelovanja", rekao je Kenan Crnkić.

Zaključio je da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo sada u potpunosti stabilan, te da je osigurano nesmetano korištenje prava svih osiguranika, ali i svih uposlenika u zdravstvenom sistemu.

"Da bi Zavod kao centralna institucija finansiranja zdravstva ostao stabilan i u narednom periodu bit će potrebna snažna podrška različitih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti, zadržavanje pravičnog i principijelnog odnosa u finansiranju institucija, bez obzira na različite vrste pritisaka, te posebno vraćanje ključnih, a trenutno oduzetih zakonitih poluga i mehanizama Zavodu, koje će mu dodatno omogućiti kvalitetno upravljanje, efikasno poslovanje i sigurno i stabilno finansiranje", zaključeno je na danas održanoj konferenciji za medije u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: