BiH
5

Konaković: Glasanje zastupnika je hir da bi skrenuli pažnju na sebe

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas na sjednici nisu podržali odluke o razrješenju vršilaca dužnosti predsjednika i članova skupština 14 javnih kantonalnih preduzeća, a za predsjednika Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS-a Elmedina Konakovića ovakav odnos prema upravljačkim strukturama preduzeća je nerazumljiv i neozbiljan.

Podsjeća ipak da zakon predviđa ovakvu vrstu "pokušaja kočenja važnih procesa", jer je odlukom Skupštine KS-a iz 2009. godine predviđeno da se skupštine preduzeća biraju na mandat vršilaca dužnosti do konačnog imenovanja, zbog čega odluka zastupnika ne predstavlja problem.

"Sadašnji vršioci dužnosti mogu u punom kapacitetu nastaviti obavljati svoj mandat skupština preduzeća, ali bilo bi logično da su to legalno izabrani organi, a ne u v.d. mandatu", kazao je novinarima Konaković.

Smatra da je odluka zastupnika da ovako glasaju više hir te da ovakvim glasanjem skreću pažnju na svoju personalnu pojavu nego što bi se to moglo nazvati ozbiljnim djelovanjem u Skupštini KS-a.

Na pitanje da li ovo znači da u Skupštini više ne postoiji većina, Konaković kaže da onda kada se pojavi 18 zastupnika koji će smijeniti ovu vladu KS-a i imenovati novu Vladu to će značiti da neko ima ili nema većinu.

Ocijenio je i da je vrlo moguće da će se zastupnici iz drugih političkih partija slično ponašati danas i tokom glasanja o nekim drugim tačkama dnevnog reda sjednice.

Za odluke o razrješenju vršilaca dužnosti glasalo je 17 zastupnika, deset ih je bilo suzdržano, a četri zastupnika su glasala protiv ovih odluka.

Zbog ovakvog glasanja zastupnici se nisu trebali izjašnjavati o imenovanju novih predsjednika i članova skupština kantonalnih preduzeća.