BiH
5

Dužnosti razriješeni privremeni kadrovi u skupštinama 14 kantonalnih preduzeća

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su s 18 glasova "za", 12 "suzdržanih" i dva glasa "protiv" razriješili vršioce dužnosti 14 kantonalnih preduzeća kojima je dvomjesečni mandat odavno istekao.

Protiv ovih razrješenja glasali su, kako su i najavili, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Tokom rasprave zastupnici su naglašavali da imenovanje upravljačih struktura preduzeća te kadrovska politika, uvijek izazivaju mnogo polemike kod zastupnika, budući da kako se mijenjaju parlamentarne većine i vlade tako se raspravlja i o kadrovskoj politici.

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković je naglasio da pozicija nema kadrovsku, nego zakonsku potrebu da imenuje legalne strukture, ali da njima nije važno ukoliko i ostanu vršioci dužnost,i budući da je i njih imenovala aktuelna parlamentarna većina.

Međutim, tokom rasprave zastupnici su se nekoliko puta udaljili od tačke dnevnog reda te je zastupnik SBB-a BiH Dževad Rađo tražio da se raspravlja snagom argumenata o ovom pitanju, a ne da se problematiziraju druge stvari koje nemaju veze s imenovanjima upravljačkih struktura.

Dodao je da je kadrovska politika aktuelna otkako je imenovan ovaj saziv Skupštine nakon izbora 2010. godine.

Kada je Vlada KS-a i skupštinska većina bila sastavljena od kadrova SDP-a i SDA-a, skupštine preduzeća činilo je pet članova, a nakon što se promijenila Vlada i većina u Skupštini, koju sada predvodi SDA s još nekoliko političkih subjekata, broj članova skupština preduzeća ponovo je smanjen na tri.

Iz SDA su naglasili da su to uradili da bi se smanjila budžetska opterećenja, ali je šef Kluba zastupnika SDP-a Nedžad Fazlija istakao da su primanja članovima skupština kada ih je bilo pet smanjenja za 300 KM te su tada ostavrene uštede od oko 500.000 KM u budžetu KS-a.

Zastupnik Bosanske stranke (BOSS) Esad Radeljaš upozorio je da je mandat vršiocima dužnosti istekao davno te da bi bilo u redu da oni ostanu obavljati dužnost i da postoji zakonska osnova zato, odnosno da je utvrđeno da vršioci dužnosti obavljaju dužnost sve dok Skupština KS-a ne imenuje stalne upravljačke strukture, ali takva odluka ne postoji.

Nakon razrješenja vršioca dužnosti otvorena je rasprava o kadrovskim imenovanjima u 14 kantonalin preduzeća.