BiH
0

Nove upravljačke strukture GRAS-a, TVSA, ZOI'84, Toplana, Pokopa...

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su danas s 18 glasova za, šest gasova protiv i osam suzdržanih imenovali nove upravljačke strukture u 14 kantonalnih javnih komunalnih preduzeća na period do četiri godine.

Radi se o preduzećima "Gradski saobraćaj", "Televizija Kantona Sarajevo", "Skenderija", "ZOI'84" Olimpijski centar, "Poljoprivredno dobro Butmir", "Veterinarska stanica Sarajevo", "Sarajevo - šume", "Rad", "Tržnice-pijace", "Sarajevogas", "Vodovod i kanalizacija", "Park", "Pokop" i "Toplane-Sarajevo".

Tako će dužnost predsjednice Skupštine TVSA obavljati Amra Somun-Dolarević, a članice su Amira Lazović i Sunčica Šehić, predsjednica Skupštine "Poljoprivrednog dobra Butmir" je Suada Karić, a članovi su Esad Šećeragić i Lejla Smajić.

Predsjednik Skupštine preduzeća GRAS je Safet Baltić, a članovi su Džemal Aganović i Safet Gagula, dok je predsjednik Skupštine preduzeća "Sarajevo šume" Elmir Velić, a članovi su Aziz Fazlić i Sanela Alibegović.

Predsjednica preduzeća "Skenderija" je Džemila Jusić, a članovi Vahid Alađuz i Hajrudin Šuman. Senada Tahirović je predsjednica Skupštine preduzeća "Veterinarska stanica", a članice su Milka Senić-Pita i Merima Vilić-Kurtović.

Predsjednik Skupštine "ZOI '84" je Midhat Hubijar, a članovi su Dragoljub Tomić i Ineska Huremović, dok će dužnost predsjednika preduzeća "Park" obavljati Naser Čopelj, a članovi su Nehru Ganić i Envera Kudić.

U Skupštini preduzeća "Pokop" predsjednik je Mirsad Mušinović, a članovi su Edita Kalač-Mizdrak i Dražen Raguž, predsjednik Skupštine preduzeća "Rad" je Halid Ganija, a članovi Najim Nalić i Sandra Začinović.

Predsjednica Skupštine preduzeća "Sarajevo-gas" je Elma Hasanović, a članovi su Adnan Džemidžić i Nada Dimitrijević, predsjednik Skupštine preduzeća "Toplane-Sarajevo" je Isak Krpić, a članice su Tea Kulenović i Begajeta Mustafić.

Dužnost predsjednika Skupštine preduzeća "Tržnice" obavljat će Mirza Čelik, a članovi su Nevenko Čengić i Fahrudin Tinjak, dok će dužnost predsjednika Skupštine preduzeća "Vodovod i kanalizacija" obavljati Enes Kasumagić, a članice su Jasmina Pezo i Nada Dimitrijević.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije SDPBiH Nedžad Fazlija upozorio je na neke nepravilnosti tokom provođenja konkursa za upravljačke strukture, naglašavajući da su neki dobili ovu dužnost iako nisu dostavili sve potrebne dokumente, a neki su čak bili peti ili sedmi na listi prema izvještaju komisije koja je provodila proceduru konkursa.

Samostalni zastupnik Stranke za BiH Besim Mehmedić je odgovarajući Fazliji kazao da je u jednom preduzeću ostao dužnost obavljati član SDP-a što je dobar primjer.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je najavio da neće glasati za ovakve upravljačke strukture kazavši da je ova Vlada KS-a "štetna za građane" te će svojim neglasanjem za ove prijedloge doprinijeti dobrobiti građana.

Samostalna zastupnica Hanka Vajzović podsjetila je zastupnike da je bila protiv upravljačkih struktura koje je imenovala Vlada SDP-SDA jer biografije nisu bile potpune, a bilo je i osoba koje nisu bile dorasle poslu koji zahtijeva upravljanje kantonalnim preduzećima, dok to sada nije slučaj.

Nakon što su potvrđena imenovanja, proglašena je pauza nakon koje bi trebao biti otvoren nastavak 5. juna prekinute redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.