|

Konačna presuda Momčilu Perišiću 28. februara

Konačna presuda Momčilu Perišiću 28. februara
0
F
FENA
16.2.2013. u 07:39
11
komentara
0

dijeljenja
Konačna presuda Momčilu Perišiću 28. februara Momčilo Perišić
Haški tribunal izreći će 28. februara konačnu presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.
U septembru 2011. godine pretresno vijeće ovog suda proglasilo je krivim Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije zbog njegove uloge u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine i opsadi i granatiranju Sarajeva od augusta 1993. do novembra 1995., kao i u raketiranju Zagreba u maju 1995. godine, te ga osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 27 godina.

Najviši dužnosnik Vojske Jugoslavije proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih nad civilima u BiH i Hrvatskoj.

Inkriminacije se odnose na pomaganje i podržavanje zločina - ubistava, nehumana djela, napade na civile, prisilno premještanje, te progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, a što se odnosi na dešavanja u Sarajevu i Srebrenici te za raketiranje Zagreba.

Pretresno vijeće, nadalje, smatra da je tokom suđenja dokazano da je Perišić imao efektivnu kontrolu nad oficirima Vojske Republike Srpske (VRS), ali da je takvu kontrolu imao nad oficirima Srpske vojske Krajine (SVK), a što se odnosi na njegovu odgovornost u vezi s raketiranjem Zagreba i propuštanjem da spriječi i kazni počinitelje tog zločina.

Prema sažetku zaključaka Pretresnog vijeća, Perišić se tereti da je pomagao i podržavao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje je VRS počinio u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

Istim zaključcima istaknuta je Perišićeva uloga u osiguranju logističke i kadrovske pomoći VRS-u i SVK-u, uključujući osiguranje plaća i drugih beneficija starješinama, među kojima i tadašnjem komandantu GŠ VRS-a Ratku Mladiću.

Kao najviši dužnosnik u VJ, Perišić je bio podređen jedino tadašnjem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću i Savjetu nacionalne odbrane, Perišić je, prema optužnici, nadzirao kadrovsku pomoć, odnosno pomoć u obuci putem 30. kadrovskog centra za VRS i 40. za SVK.

Ilustrirajući ulogu okrivljenog u tom kontekstu, Sud navodi da je Perišić u decembru 1993. izjavio da putem spomenutih kadrovskih centara u VRS-u i SVK-u služi više od 7.000 oficira tadašnje Vojske Jugoslavije.

Prema pravnim nalazima većine članova Pretresnog vijeća, zločini počinjeni u BiH neraskidivo su povezani sa strategijom i ciljevima VRS-a koji nije pravio nikakvu razliku između civilnih i vojnih ciljeva.

"Ti zločini su dio duge kampanje koji su nadgledali najviši oficiri VRS-a na platnom spisku Vojske Jugoslavije, uključujući i Ratka Mladića", jedan je od zaključaka Pretresnog vijeća.

Tokom gotovo trogodišnjeg suđenja u ovom predmetu je saslušano više od 100 svjedoka i predočena 3.794 materijalna dokaza (dokumenta).

Perišić je u pritvor haškoga suda dobrovoljno stigao 7. marta 2005. godine, a do početka suđenja 2. oktobra 2008., vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

Prema prvostepenoj presudi, Perišiću će se u izdražavanje kazne ubrojiti vrijeme provedeno u pritvoru.

Inače, Haško tužiteljstvo u završnim je riječima u martu ove godine zatražilo da se Perišića oglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...