Stigao iz Haga u Beograd
1

FOTO / Perišić: Istrajan i pismen general može pobijediti na više polja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić doputovao je danas iz Haga u Beograd, nakon što ga je Žalbeno vijeće Haškog tribunala jučer oslobodilo optužbi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Reporter agencije Anadolija javlja da je oslobođeni general Perišić na Međunarodni aerodrom Nikola Tesla u Beogradu doputovao avionom Vlade Srbije. Na aerodromu su ga dočekali članovi porodice, predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom, kao i brojni domaći i strani novinari.

Perišić je pri izlasku sa aerodroma, u kratkom obraćanju medijima, izrazio zadovoljstvo oslobađajućom presudom i rekao da je "skinuo anatemu sa srpskog naroda".

Poručio je da je "bio u ratu i na frontu i sa najboljim sinovima branio državu", a onda se, kako je istakao, "sa demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima".

"Pred Haškim tribunalom branio sam dostojanstvo i čast države. To sam uspio i dokazao", naglasio je Perišić.

On je za sebe rekao da je istrajan i pismen general, koji može da pobijedi na više polja. Oslobađajuću presudu nazvao je "skromnim doprinosom da Srbija dobije mjesto koje zaslužuje i koje joj pripada i da se sa nje skine anatema".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Perišić nije želio da odgovara na novinarska pitanja, već je rekao da žuri da se sretne sa porodicom. Osim velikog broja stranih i domaćih novinara, na beogradskom aerodromu nije bilo organizovanog dočeka za Perišića.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala jučer je donijelo konačnu presudu kojom je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića oslobilo krivice za ratne zločine.

Perišić je prvostepenom presudom Haškog tribunala u septembru 2011. bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je jučerašnjom presudom oslobođen krivice. Žalbeno vijeće je naredilo da Perišić odmah bude pušten na slobodu. Preživjele žrtve zločine ogorčene su oslobađanjem Perišića. Majke Srebrenice poručile su da više ne vjeruju Haškom sudu.

General Vojske Jugoslavije prethodno je bio osuđen po 12 tačaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili pripadnici Vojske Jugoslavije ratujući u Srpskoj vojsci Krajine u Hrvatskoj i Vojsci Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Perišić je bio proglašen krivim za direktan doprinos u činjenju zločina tokom opsade Sarajeva, tokom genocida u Srebrenice 1995. godine, te tokom raketnog napada na Zagreb iste godine.

Međutim, Perišićeva odbrana uložila je žalbu na prvostepenu presudu po svim tačkama optužnice tvrdeći da se njegova logistička pomoć vojskama bosanskih i hrvatskih Srba ne može izjednačiti s pomaganjem zločina u ratu, dok se Tužilaštvo Haškog tribunala nije žalilo na presudu ocijenivši da je kazna primjerena.

To je bila prva presuda kojom je Tribunal nekog zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije proglasio krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Podsjećamo, prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u Tribunalu u februaru, a objelodanjena 7. marta 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Haškim tribunalom 2. oktobra 2008. godine.

Žalbenim vijećem, koje je donijelo oslobađajuću presudu, predsjedavao je američki sudija Teodor Meron, a članovi Vijeća su bili Karmel Adjijus sa Malte, Liu Daćun iz Kine, Arlete Ramarson sa Madagaskara i Andresia Vaz iz Senegala.