Reakcije na odluku Suda
107

Vidović: Presuda Perišiću je još jedan dokaz površnosti Tužilaštva

Klix.ba/FENA
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović, bh. advokat sa iskustvom u slučajevima suđenja za zratne zločine u Hagu, povodom oslobađajuće presude Momčilu Perišiću za Al Jazeeru je kazala da nije iznenađena ovakvom odlukom Žalbenog vijeća.

"Ovo svakako jeste obrat, ali Žalbena vijeća i postoje zbog toga da bi se razmotrila pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja s jedne strane i da li je pravo pravilno primjenjeno. Prvostepena presuda nije bila nonesena jednoglasno", kazala je Vidović.

U obrazlaganju zašto je i ranije smatrala da će presuda biti oslobađajuća, Vidović je kazala da, kada vijeća donose odluku zaključci koji treba da se donesu moraju biti jedini mogući izvučeni iz činjenica koje tužilac prezentira.

"Na tužiocu je teret dokaza i na njemu je da dokaže činjenice za koje tvrdi da su postojale izvan razumne sumnje. Pravo da vam kažem, u prvostepenoj presudi je bio veoma labav stav da je moguće da se pomaganje i podržavanje vojske, opšte pomaganje vojnih napora Vojske RS-a ili Vojske Srpske Krajine dovodi u vezu sa kriminalnim aktivnostima. Međunarodni standardi ustanovljeni i prije ovih suđenja su vrlo visoki te ih je i Prvostepeno vijeće trebalo imati u vidu. Dakle, suđenja pred Međunarodnom tribunalu u Hagu su suđenja za individualnu krivičnu odgovornost. Drugim riječima Perišić i njegova aktivnost morala je biti dovedena u vezu sa konkretnim izvršiocima krivičnih djela", kazala je između ostalog Vidović.

Ona je dododala da je ova presuda još jedan u nizu dokaza površnog pristupa Tužiteljstva Haškog suda.

"Kako je moguće da Haški sud Momčila Perišića, poslije prvostepene presude od 27 godina, danas najednom oslobađa svega i pušta kući? To je van svake pameti", reakcija je Sabahete Fejzić, iz udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa". Naglasila je, to više nije sud , to je ustanova koja čini dobra djela onima koji su počinili zločine

"Više ne vjerujem Haškom tribunalu, jer je ovo je politička presuda. Sud u Haagu ne donosi više presude na osnovu zločina kojega su počinili zločinci, već ide u korist Vojske Republike Srpske, vojske Republike Srbije i države Srbije", kazala je Fejzić.

Mišljenja je da "sud čini uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci".

"Još uvijek ne vjerujem da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen krivice zbog svih zločina koje je počinio u BiH i Hrvatsko", rekla je za Fenu predsjednica Udruženja "Porodica nestalih Višegrad" Hedija Kasapović.

Kao i ostali članovi Udruženja, istakla je, da je ovom viješću ostala šokirana, jer je nevjerovatno da je Žalbeno vijeće poništilo prvostepenu presudu.

Tom presudom Perišić je okrivljen jer je propustio kazniti potčinjene zbog raketiranja Zagreba.

"Zaista smo se nadali da će Vijeće potvrditi tu prvostepenu presudu i ovo je zaista jedna velika nepravda", kazala je Kasapović.

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić šokirana je informacijom da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u žalbenom postupku oslobodio bivšeg vojnog zapovjednika Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

"Šokirana sam posebno znajući da je u prvostepenom postupku osuđen na 27 godina zatvora. Je li im to nagrada za genocid, za ispaćeni i ubijeni narod?", kazala je Hasečić.

Ona kaže da zbog nedostatka novčanih sredstava, predstavnice tog udruženja nisu otputovale u Hag na izricanje presude.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas, u žalbenom postupku, bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za "pomaganje i poticanje" Vojske Republike Srpske da ubija i progoni Bošnjake.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je danas u žalbenom postupku bivšeg vojnog zapovjednika jugoslavenske vojske Momčila Perišića osuđenog u prvostepenom postupku na 27 godina zatvora za "pomaganje i poticanje" Vojske Republike Srpske da ubija i progoni bosanske muslimane.

Sudac Theodor Meron je odredio "trenutno olsobađanje" 68-godišnjeg Perišića, jednog od glavnih saradnika Slobodana Miloševića.