BiH
154

Komunistička partija neće prihvatiti rezultate izbora 2014. godine

Klix.ba
Komunistička partija Bosne i Hercegovine se oglasila saopćenjem u kojem kažu da neće prihvatiti rezultate Općih izbora 2014. godine. U saopćenju su naveli razloge svoje odluke, a njihov stav prenosimo u cijelosti.

"Zbog različitog tumačenja prava na glasanje građana kojima su istekla lična dokumenta u BiH, davanja prava glasa nekim građanima, a vraćanja sa birališta većine građana, Komunistička partija neće prihvatiti rezultate izbora 2014. godine.

Nakon upozorenja i očitih manipulacija stranaka na vlasti sa biračkim odborima tokom predizborne kampanje, otvaranje glasačkih mjesta za izbore 2014. godine počinje skandalom. Na nekim biralištima komisije prihvataju glasanje građana kojima su istekle lične karte uz predočenje potvrde o predaji za zamjenu i stare lične karte, a na većini vraćaju ljude sa birališta.

Javnosti je poznato da je zbog javašluka u organizaciji službi za izdavanje ličnih dokumenata došlo do ogromnog zastoja u radu ovih službi. Svi smo se nagledali redova pred šalterima CIPS-a i svjedoci smo da se lične karte čekaju više mjeseci. Sada vidimo da ovo nije slučajno. Osim skandaloznih i neprihvatljivih čekanja u redovima građani su imali drugi niz teškoća zbog isteka ličnih dokumenata.

Tokom predizborne kampanje iz Centralne izborne komisije dobili smo usmeno tumačenje da će građani kojima je istekla lična karta imati pravo glasa uz predočenje potvrde da su uputili zahtjev za izdavanje nove lične karte.

Nedeljno izborno jutro je osvanulo a nejasnom perspektivom desetinama hiljada građana hoće li imati pravo glasa. Znajući kako su stranke na vlasti već izmanipulisale sastav biračkih odbora, Komunističkoj partiji je jasno kome će biti omogućeno glasanje, a kome ne.

Komunistička partija se obraća javnosti Bosne i Hercegovine sa jasnom porukom: nećemo prihvatiti rezultate lažiranih izbora i krenut ćemo u borbu koja će značiti i građansku pobunu ukoliko se legalizira očigledna izborna krađa.

Komunistička partija zahtijeva od nadležnih tužilaštava, policije, organa SIPA i OSA, da odmah pokrenu istragu protiv odgovornih lica u Centralnoj izbornoj komisiji, te da članovi krivično odgovaraju zbog nesagledive štete koju čine društvu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži naše zahtjeve i ne prizna rezultate izbora koji se režiraju i lažiraju na ovako sraman i skandalozan način.

Zahtjev upućujemo još dok ne znamo kakva će biti izlaznost i rezultati izbora sa jasnom porukom da ćemo svim raspoloživim sredstvima ustati protiv kriminalaca u državnim službama koje su suspenodovale svojim građanima i ono temeljno pravo – birati i biti biran.

Do smrti fašizmu i do slobode narodu!"