{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komunistička partija: Etika naše partije je drugarska, a pas je, kažu, najbolji čovjekov prijatelj

F
10.10.2014. u 15:21
130
18
Komunistička partija: Etika naše partije je drugarska, a pas je, kažu, najbolji čovjekov prijatelj
130
Komunistička partija: Etika naše partije je drugarska, a pas je, kažu, najbolji čovjekov prijatelj
Foto: Arhiv
Stav Komunističke partije (KP) o rješavanju problema velikog broja nezbrinutih pasa na ulicama bh. gradova je da ubijanje nije rješenje.
Zna se šta je eutanazija i kada je ona etički opravdana, navode.

"Kao ni nad ljudima ona se ne bi smjela provoditi nad zdravim jedinkama neke vrste, a da ne govorimo o načinu na koji se sada 'rješava' ovaj problem", navode iz KP, a povodom upita koji je na zvanični mail KP-a poslala jedna od zaštitarki uličnih pasa o stavu KP-a povodom rješenja problemske tačke uličnih pasa u državi.

Istaknuli su da strogo osuđuju neprovođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, jednako kao i nepoštovanje svih ostalih zakona, što je temeljni uzrok svih problema koji su prisutni, pa se naglo, nakon godina ignorisanja i nesprovođenja zakona uvode neadekvatna i nehumana ''rješenja'' i mjere.

"Tvrdimo da je problem pasa lutalica moguće riješiti na human način, samo ako se donese čvrsta odluka sa čvrstom namjerom i bude sistematski provedena. Koje je rješenje? Rješenje ne može biti samo sterilizacija, niti samo izgradnja azila", dodaju.

Navode da je rješenje u provođenju deset koraka istovremeno, i to u sistematskoj i posvećenoj sterilizaciji cijelih čopora bez izuzetka, izgradnja adekvatnih i opremljenih rezervata ili azila po zapadnom sistemu, upošljavanje dresera koji bi u azilima pripremali pse za udomljavanje, neprestana medijska kampanja udomljavanja pasa, uvođenje obaveze registrovanja, čipiranja vlasničkih pasa, te neumoran rad inspekcija za provjeru da li je isto i sporvedeno uz visoke kazne za one koji to nisu učinili, a još veće za one koji su psa eventualno izbacili na ulicu.

"Ovakvo što bi bilo moguće ukoliko bi se pri na primjer u okviru Federalnog ministarstva okoliša i turizma formirao odjel koji bi se bavio sistematskim rješavanjem ovog problema i sprovođenjem usvojenih mjera. Zašto, na koncu, ne bismo učinili dvostruko društveno dobro i u rezervatima na po godinu dana zapošljavali mlade ljude s biroa, koji su ljubitelji pasa", istaknuto je.

Podsjećaju da kantoni već odvajaju novac za takvo nešto, ali dodaju, ''da li, koliko i šta omladina radi na tim poslovima koje budžet finansira je već druga tema''.

"Ovakvih koraka je još mnogo i svi se trebaju provoditi u isto vrijeme, ali sa namjerom da budu provedeni, sistematski i dobro koordinirano. Etika naše partije je drugarska, a pas je, kažu, najbolji čovjekov prijatelj", navedeno je u saopćenju iz KP-a .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: