BiH
885

Oformljen kafilerijski tim: Od naredne sedmice rješenje problema "psećeg grada"

Piše: M. Nukić
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Povodom sve učestalijih napada pasa lutalica na građane Kantona Sarajevo, u Vladi KS danas je održan sastanak predstavnika Kantona, Grada i općina kako bi se ovaj gorući problem konačno počeo rješavati. Kafilerijska služba JKP Rad će u punoj službi biti od naredne sedmice.

Kako je rekao ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović, oformljena su tri tima koja će raditi na terenu, te su im na korištenje data tri vozila.

Uz prisustvo veterinarskih stručnjaka oni će prema pozivu općina, građana i drugih službi, izlaziti na teren i utvrditi da li je prijavljeni pas bijesan, odnosno da li je opasan po ljude. Ukoliko se utvrdi da jeste on će biti uklonjen s ulice, odnosno eutaniziran. Ostali psi će se smještati u stari i nove azile.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Sve aktivnosti će se provoditi u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, zakonom o javnom zdravstvu te veterinarstvu. Punu operativnost kafilerija će imati do kraja ove sedmice. Radit će se na proširenju higijenskog servisa u okviru Rada i tome treba dati podršku. Higijenski servisi će u saradnji s nevladinim sektorom provoditi aktivnosti sterilizacije i pregleda pasa, te će se kvalitetni psi slati u azil. Planira se otvorenje i novih azila, ali bitno je istaći da je nemoguće da svih 10.000 pasa bude odmah smješteno u azil, ali radit ćemo postepeno i očekujemo da će se broj lutalica postepeno smanjivati", rekao je Petrović i naglasio da će za ove aktivnosti trebati izdvojiti sredstava.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica kazao je kako je greška bila što se od početka u ovaj problem nije uključila i Veterinarska stanica, te da su sada ljudi iz struke potrebni.

"Psi su problem cijele države. Da nije bilo nevladinih organizacija poput Dogs Trusta imali bi još veći haos, ali oni se bave samo sprečavanjem razmnožavanja, ne bjesnilom. Ovo je postao pseći grad. Zakon postoji, ali se ne sprovodi. Treba postojati sankcija za sve koji ne rade svoj posao", rekao je Hrenovica.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na ulicama KS nalazi se, prema procjenama, oko 11.000 pasa lutalica. U azilu Prača ima slobodno 220 mjesta. Postavlja se pitanje zbog čega ta mjesta nisu popunjena ranije, te ko je odgovoran.

Na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici azila, Rada, Dogs Trusta, te veterinarske službe, to se nije moglo zaključiti jer se loptica prebacivala s jednih na druge. No, pozitivno je to što su se uspjeli dogovoriti da će se gorući problem po sigurnost građana KS rapidno početi rješavati na human način.

"Mi se stavljamo na raspolaganje za rješavanje ovog problema. U azil će biti smješteni psi koji imaju mogućnost udomljavanja, ne bolesni i agresivni", rekao je Muriz Alić, direktor Murai Komerca, firme koja je izgradila azil.

Istakao je kako sve potpisnice ugovora ne poštuju ugovor, odnosno ne vrši redovne uplate za rad azila, te da je taj problem potrebno što hitnije riješiti.

"Napravit će se analiza izvršenih usluga i stvarnih troškova, te plan daljnjeg rada", istakao je Alić.