BiH
353

Dogs Trust: Šinteraja više ne može biti!

Klix.ba
Udruženje za zaštitu i dobrobit životinja Dogs Trust reagovalo je na odluku Vlade Kantona Sarajevo na ponovno aktiviranje kafilerije za bijesne i bolesne pse sa ulica Sarajeva.

Kafilerija je ustanova u kojoj se uništavaju tijela umrlih životinja, dok se šinteraj odnosi na stari sistem po kojem su se psi ubijali.

"Ovaj sistem ne može biti reinstaliran jer se direktno kosi sa zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH!", poručuju iz Dogs Trusta.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je na snazi od 2009. godine, i od samog početka, kao jednu od mjera, predviđa i uklanjanja agresivnih, zaraženih i bolesnih pasa. Ova mjera se mogla provoditi zadnjih pet godina, ali uz strogo poštivanje predviđenih procedura i paralelno sa svim drugim mjerama.

Predstavnici Fondacije Dogs Trust, kao i svih ostalih relevantnih aktera iz vladinog i nevladinog sektora, bili su pozvani od strane resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo da u ponedjeljak 15. septembra 2014. godine prisustvuju sastanku na kojem se raspravljalo o mjerama za rješenje problema pasa lutalica u KS.

"Rasprava i zaključci upućuju na to da su lokalne vlasti odlučnije da riješe problem pasa lutalica, te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo. Također, izražena je i veća podrška za model koji Dogs Trust zagovara, a to je centralizirano rješenje kroz uspostavu jedinstvenog kantonalnog preduzeća za upravljanje populacijom pasa u KS", ističu iz fondacije Dogs Trust.

Oni pojašnjavaju da je do određenih nedoumica u javnosti moguće došlo zbog korištenja neadekvatnih termina, kao što su "kafilerija" i "šinteraj", za nešto što je po ponuđenom opisu zadataka - uklanjanje samo agresivnih, bolesnih i zaraženih pasa - zapravo higijenski servis.

"Da pojasnimo, bilo koja institucija koja će biti aktivirana ili reaktivirana će morati djelovati u okviru sada važećeg Zakona. Dogs Trust i nazočne veterinarske inspekcije su spremni podržati jedino mjere i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom jer smo uvjereni da se njegovom boljom primjenom može doći do rješenja problema pasa lutalica. Nastavit ćemo pratiti situaciju i biti konstruktivan partner vlastima - koje jedine mogu i moraju rješavati ovaj problem - sve dok se stvari kreću u okviru Zakona", ističu iz Dogs Trusta.

Dodaju kako nisu učestvovali u dijelu rasprave koji se tiče azila Prača, te da je za sve relevantne informacije o ovom pitanju najbolje kontaktirati direktno nadležne vlasti.

U međuvremenu, Dogs Trust nastavlja sa provođenjem jesenje kampanje masovne sterilizacije koja je jedna od osnovnih mjera Zakona, a njom su primarno obuhvaćene lutalice, ali i vlasnički psi - uključujući i one tek udomljene.

Lokacije klinika koje učestvuju u kampanji možete naći na web i Facebook stranicama, ili pozivom našu info liniju 033 83 76 49.